Великобритания ще върне локалните блокади след края на националната такава

В противен случай вирусът отново ще излезе извън контрол, смята Борис Джонсън

12:40 | 22 ноември 2020
Обновен: 12:40 | 22 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът Борис Джонсън ще потвърди края на националната блокада във Великобритания  на 2 декември и повторното въвеждане на диференцирана система, когато обяви в парламента в понеделник зимния план на страната за Covid, предава Bloomberg.

Планът за регионалните ограничения ще бъде обсъден и съгласуван от неговия кабинет в неделя, се казва в съобщение от пресслужбата на премиера. Той ще включва насоки за семейни посещения по Коледа, „въпреки че това няма да е нормален празничен период“.

Група от 70 консервативни членове на парламента предупреди Джонсън в писмо, че не могат да подкрепят връщането на диференцираната структура, освен ако той не предостави пълен анализ, показващ, че ограниченията „ще спасят повече животи, отколкото ще струват“. Депутатите трябва да гласуват новите правила преди те да влязат в сила и ако всички подписали писмото се присъединят към опозиционните партии, за да гласуват срещу Джонсън, правителството ще бъде изправено пред поражение.

В по-строги правила ще бъдат наложени в  повече области, за да се поддържа вирусът под контрол и да се гарантира, че не се изискват допълнителни национални ограничения. Правителствената консултативна група, известна като SAGE, вероятно също ще публикува допълнителни доказателства в понеделник, излагайки научните съвети, че предишните мерки  не са били достатъчно силни и че е необходим по-строг регионален подход.

Според последните данни темпът на растеж на броя заразени във Великобритания се забавя. Все пак над 2800 души са починали през последната седмица и общите случаи се приближават до 1,5 милиона, след като са нараснали с 50% този месец.

Джонсън и неговите научни съветници заявиха, „че вирусът все още присъства - и без регионални ограничения може бързо да изчезне отново от контрол, преди ваксините и масовите тестове да са имали ефект“.

В четвъртък министрите ще обявят в кои области ще бъдат наложени нови мерки и Парламентът ще гласува системата, преди тя да стане приложима. Ще има законово задължение за непрекъснато преразглеждане на мерките.

Междувременно финановият министър Риши Сунак заяви, че ще увеличи разходите за обществени услуги през следващата седмица в опит да укрепи британската икономика на фона на "огромния стрес и напрежение" от пандемията от коронавирус.

Той ще използва своя преглед на разходите в сряда, за да прехвърли средства за повечето правителствени ведомства за следващата година и да увеличи бюджетите за Националната здравна служба и развитието на инфраструктурата, каза Сунак в неделя.

"Няма да видите строги икономии следващата седмица. Това, което ще видите, е увеличение на правителствените разходи за ежедневни обществени услуги, доста значително, идващо от увеличението, което имахме миналата година. Преди всичко фокусът ще бъде върху борбата с коронавируса", заяви финансовият министър в интервю за Sky News