Смяната на показателя за инфлацията във Великобритания тревожи облигационните пазари

Преминаването към нов бенчмарк, заплашва да подкопае бъдещата възвръщаемост на ценните книжа

12:40 | 21 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарът на дълг свързан с инфлацията във Великобритания в  размер на половин трилион паунда, ще бъде подложен на тест от технически аспект: как се измерва покачването на цените.

В сряда Великобритания ще публикува дългоочаквания доклад за замяната на индекса на цените на дребно с по-предпочитания показател за инфлация на потребителските цени, включително разходите за жилище на собствениците или обитателите (CPIH) като основен индикатор за инфлацията, информира Bloomberg. Преминаването към новия бенчмарк, който показва постоянно по-бавно нарастване на цените от 2010 г. насам, заплашва да подкопае бъдещата възвръщаемост на ценните книжа.

Очакваната промяна може да бъде планирана да влезе в сила през 2030 г., според Bloomberg Intelligence, но рискът е, че това може да се лучи и по-рано. Това е така, защото преминаването към базирано на CPIH ниво на инфлация би спомогнало за намаляване на изплащанията по облигации на правителството, което взема рекордни суми за финансиране на усилията за възстановяване от пандемия.

Очакванията на

Очакванията на трейдърите за покачване на цените във Великобритания спаднаха този месец. Графика: Bloomberg

 „Предвид щетите, нанесени на публичните финанси през последните месеци, има по-сериозен аргумент за промяна възможно най-скоро“, каза Джон Уайт, ръководител на стратегията за лихвените проценти на Великобритания и Европа в UBS Group AG.

„Възможно е да има правни спорове от страна на инвеститори, които са закупили държавни книжа и вярват, че имат право на обезщетение, така че може да мине известно време, докато предложената промяна бъде окончателно потвърдена“.

Деноминираните в паундове петгодишни инфлационни суапове, показател на очакванията на инвеститорите за покачване на цените през следващото десетилетие, спаднаха рязко този месец до 3,43%, отчитайки най-ниското си ниво от април. Британските инфлационни пазари отдавна са изкривени от силно търсене от страна на пенсионните фондове, които изкупуват дълга в опит да покрият бъдещи задължения.

 

 Реформата ще има широки последици от изплащането на студентски заеми до железопътните билети. За определянето на конкретния индекс на инфлация е необходимо одобрението на британския финансов министър Риши Сунак, тъй като притежателите на облигации са изправени пред перспективата за по-ниска възвръщаемост.

Също в сряда службата за управление на дълга във Великобритания ще предостави подробности за нуждите от заеми през останалата част от финансовата година, а Сунак ще оповести резултатите от прегледа на правителствените разходи.