JPMorgan ще разкрие самоличността на банкерите, замесени в нигерийския корупционен скандал

Американската банка се съгласи да посочи мениджърите, оторизирали трансакции за 875 млн. долара към осъдения за пране на пари бивш нигерийски министър Дан Етете

21:30 | 12 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

JPMorgan се съгласиха да идентифицират всички банкови служители, подписали трансферите на стойност 875 милиона долара към бившия нигерийски министър на петрола, след като правителството заяви, че някои от мениджърите на самата банка са изразили опасения, предава Bloomberg

Западноафриканската държава съди американската банка по дело в Лондон като я обвинява в пренебрегване на "червените флагове", когато е превеждала средства между 2011 и 2013 г. от правителствените сметки на бившия министър Дан Етете. Етете  е осъден за пране на пари.

Настоящото правителсто на Нигерия заяви, че обществена поръчка, възложена от един от неговите предшественици за изследване на дълбоките води край Гвинейския залив, е била oбект на корупция. 

Адвокатите на JPMorgan и нигерийското правителство заявиха в края на днешното съдебното заседание в Лондон, че банката ще изясни кой е бил намесен във оторизирането на плащанията. Процесът се очаква да започне в началото на 2022 г.

Адвокатът от страна на нигерийската държава, Роджър Мейсфийлд, заяви пред съдията, че банката е „изключително потайна“ относно процеса на вземане на решения. 

В документите по делото той цитира изказване на мениджър на JPMorgan, който през 2013 г. е казал, че „трябва да се вземат поуки“ във връзка с по-ранна транскация. Банката също така е подала шест доклада, съдържащи за информация за съмнителни трансфери, до британските власти.

„Идентичността на тези, които взимат решения, наистина е в основата на спора“, коментира адвокатът Мейзфийлд.

Говорител на JPMorgan, който се опита неуспешно да отхвърли обвиненията миналата година, отказа да коментира развитията. Британската агенция, отговорна за проверка на подозрителни трансакции по това време, е казала на JPMorgan, че банката е в правото си да реши дали да извърши плащането през 2011 г.

„Искането ще продължи в съда и Федерална република Нигерия ще държи JP Morgan отговорна за ролята, която е изграла в измамата", се посочва изявление на правителството след изслушването.

Нигерия твърди, че корупционната схема е достигнала до най-високите етажи на правителството на тогавашния президент Гудлак Джонатан. Джонатан оттрича извършването на неправомерни действия от негова страна.

Банката ще продължава да поддържа поверителност по отношение на някои документи, заяви в съда Розалинд Фелпс, адвокат на JPMorgan. По нейните думи в ядрото делото заляга „само информация, до която банката е имала достъп“.

Джон Култър, който по това време е ръководил субсахарското звено на банката, заяви, че не е имал участие при вземането на окончателните решения за оторизиране на плащанията през 2011 и 2013 г., гласят подедените от Нигерия документи по делото.