Турция повишава лихвите по трансакциите чрез кредитни карти

Това е последният ход на централната бака за затягане на политиката

14:00 | 31 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турската централна банка променя метода за определяне на лихвените проценти за трансакции с кредитни карти, което води до увеличаване на разходите за потребители.

Месечният максимален лихвен процент ще бъде определен от 1 ноември, като се добавят 55 базисни пункта към референтно ниво, изчислено с помощта на среднопретеглени лихвени проценти по депозитите на кредиторите, информира Bloomberg, позовавайки се на съобщение от централната банка в събота. Това повишава максималния месечен лихвен процент за трансакции в лири  до 1,46% от 1,25%, а при трансакции на чуждестранна валута до 1,17% от 1%.

Това е последният ход на централната бака за затягане на политиката през последните месеци, след увеличаването на референтния лихвен процент 2 процентни пункта през септември. Среднопретеглените разходи за финансиране се увеличават с повече от 6 процента пункта от средата на юли, но политиките не успяват да стабилизират лирата.

Вътрешни трансакции чрез кредитни карти възлизат на 464,5 милиарда лири (55,7 милиарда долара) през първата половина на 2020 г., като се увеличават с 4,1% на годишна база, показват данните от Истанбулския междубанков картов център.