Турската лира се насочва към най-слабия си месец за тази година

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 28.10.2020

13:15 | 28 октомври 2020
Обновен: 15:14 | 28 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Турската лира разширява загубите си спрямо долара за пети пореден ден, насочвайки се към най-слабия си месец за тази година. Инвеститорите са разочаровани, че нежеланието на централната банка да увеличи основните лихви на заседанието си миналия четвъртък понижава стойността на валутата до ново дъно спрямо долара всеки ден през тази седмица. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Турската лира отслабва с 28% спрямо долара от началото на годината”.

“На фона на свободното падане на валутата гуверньорът на Турската централна банка Мурат Уйсал представи ревизираната прогноза за инфлацията”, посочи Демокан. Тя отбеляза, че според новите очаквания инфлацията в края на годината ще бъде на ниво от 12,1%, като по-ранната прогноза беше за ниво от 8,9%.

“Индексът Borsa Istanbul е на негативна територия, отбелязвайки 2,2-процентен спад”.

Демокан коментира и призива на турския президент Реджеп Ердоган от тази седмица за бойкот на френски стоки след изказване на лидера на Франция Еманюел Макрон.

Тя припомни, че напрежението между Атина и Париж нараства през последните месеци по различни теми, включително гражданската война в Либия и турската стратегия за енергийни проучвания.

“Колко далеч може да стигне бойкотът - остава да видим”, каза още Демокан.

Вижте видео материала с целия коментар.