ЕЦБ разчисти пътя за повече фискални стимули

Давайки ясен знак за възможни нови стимули през декември, институцията всъщност заяви, че заемите за борба с вируса ще бъдат подкрепени от нея

11:11 | 30 октомври 2020
Обновен: 11:11 | 30 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg
Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард разчисти пътя на правителствата да направят всичко необходимо, за да се противопоставят на икономическия удар от втората вълна на Covid-19 - стига да увеличат разходите.

С недвусмисления си ангажимент в четвъртък да „калибрира“ паричната подкрепа най-късно до декември - фраза, широко разбрана като общение за повече стимули, Лагард всъщност каза на лидерите от Рим до Берлин, че заемите за борба с вируса ще бъдат подкрепени от институцията във Франкфурт на Майн, пише Bloomberg.

Въпросът обаче е дали политиците могат да преодолеят собствените си различия. Понастоящем разговорите за безпрецедентния бюджет от 1,8 трилиона евро (2,1 трилиона долара) и съвместно финансирания фонд за възстановяване са в задънена улица, въпреки че домакинствата и фирмите са изправени пред нови блокади и несигурност как ще плащат сметките.

Така правителства в региона имат много различен достъп до ресурси. Германия обеща 10 милиарда евро за своите граждани, но Италия трябва да се справи с половината от това дори на фона на нарастващите вълнения. Поредната рецесия изглежда все по-вероятно.

След редовното заседание на ЕЦБ във Франкфурт Лагард даде необичайно ясно обещание да използва следващото заседание през декември, за да преоцени всички инструменти на централната банка, които включват отрицателни лихвени проценти, покупки на облигации и евтини заеми за банки. Това е така, защото икономиката губи скорост „по-бързо от очакваното“.

Централни банкери в Европа и САЩ многократно призоваха политиците да увеличат разходите, тъй като паричната политика сама по себе си не може лесно да стимулира търсенето. Подходът „старт-стоп“ от страна на правителствата подчертава една от основните слабости на фискалната политика: макар да има по-голям удар, това може да отнеме повече време за изпълнение.

„В икономически план в момента е наистина тежко“, каза Гунтрам Волф, директор на мозъчния тръст в Брюксел със седалище в Брюксел. По думите му тъй като икономическото възстановяване спира, Европа ще има голям късмет, ако отчете само нулев разтеж през четвъртото тримесечие, а не отрицателен. 

Мащабните вливания на ликвидност от ЕЦБ чрез покупки на облигации улесниха задачата на публичните органи, като доведоха разходите по заеми до почти рекордно ниски нива.

ЕЦБ поддържа

ЕЦБ поддържа доходността на облигациите ниска, което позволява на правителствата да харчат. Графика: Bloomberg

Фискална безизходица

Но много по-голямо безпокойство е това, че преговорите по бюджетът на Европейския съюз в размер на 1,8 трилиона евро и съвместно финансираният фонд за възстановяване са в задънена улица относно правилата, по които могат да бъдат използвани парите. Това изнервя инвеститорите.

Основната грижа е Италия, третата по големина икономика на блока, която изпитва дългова тежест от близо 160% от БВП. Тя е най-големият бенефициент както на програмата за спешни пандемични покупки на облигации, така и на съвместния фонд за възстановяване.

В четвъртък Лагард отправи молба към правителствата да признаят, че „амбициозната и координирана фискална позиция остава изключително важна“. В противен случай друго от обещанията на французойката, а именно да предприеме извънредни действия дори преди заседанието през декември, може да бъде активирано, ако е необходимо.

„По-добре ЕС да не разочарова“, каза Люк Хикмор, мениджър на активи в Aberdeen Standard Investments. По думите му ЕЦБ не може да продължава да „хвърля повече пари, защото въздействието й определено ще започне да отслабва.