S&P: Глобална дългова криза е малко вероятна през следващите 1-2 години

Глобалният дълг се очаква да достигне връх от 265% от брутния вътрешен продукт до края на годината

15:02 | 29 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Световна дългова криза вероятно ще бъде предотвратена в близко бъдеще, ако икономиките и търсенето от частния сектор се възстановят, се казва в доклад на S&P Global Ratings, цитиран от Bloomberg.

„Въпреки че вървим към рекордни нива на дълг към БВП, ние вярваме, че краткосрочната дългова криза е малко вероятна“, каза Александра Димитриевич, глобален ръководител на научните изследвания в S&P. Оценката на S&P за възстановяне на световната икономика се основава на широката достъпност на ваксина за Covid-19 до средата на 2021 г. и продължаващата парична политика на стимули, според S&P.

Глобалният дълг

Глобалниятд дълг към БВП ще се увеличи до рекордно ниво през 2020 г. поради пандемията. Графика: Bloomberg

Ръстът на случаите на коронавирус в САЩ и Европа обаче вреди на риск настроенията на инвеститорите през тази седмица, тъй като новите ограничения в някои държави заплашват възстановяването им. 

Широкият показател S&P 500 отчете най-голям спад от четири месеца насам в сряда, а доходността по азиатските доларови облигации регистрира най-дългата си възаходяща серия, след като пандемията потопи пазарите през март.

S&P прогнозира глобалният дълг, включително този на правителствата, корпорациите и домакинствата, да нарасне с 10% до 200 трилиона долара през 2020 г., достигайки връх от 265% от брутния вътрешен продукт до края на годината.

Натискът към по-слабите компании и индустрии, които са най-изложени на въздействието на социалните ограничения, ще остане в краткосрочен план и S&P очаква неизпълнението на задълженията да се повиши до нива, които не са наблюдавани от световната финансова криза през 2009 г.

„Очакванията ни, че глобалният икономическо възстановяване ще се ускори през следващата година, не са без рискове“, добави Димитриевич. Според него втората вълна на Covid-19 или отлагането на ваксината могат да променят траекторията на W-образно възстановяване, както и повишаването на лихвените проценти и трайното драстично разширяване на кредитните спредове, или ръст на търсенето, който не отговаря на техните очаквания.