Банки са предоставили 2,6 трлн. долара на компании, увреждащи биоразнообразието

50-те най-големи банки в света предоставят заеми и застрахователни услуги на индустриите, които най-много допринасят за загубата на биологично разнообразие

17:07 | 28 октомври 2020
Обновен: 17:07 | 28 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

50-те най-големи банки в света предоставят заеми и застрахователни услуги на индустриите, които най-много допринасят за загубата на биологично разнообразие, пише Bloomberg.

През 2019 година общата сума е 2,6 трилиона долара или средно 52 милиарда долара на банка, показва информация на Portfolio.Earth - организация от експерти, която се фокусира върху ефекта на финансовия свят върху биологичното разнообразие. Те си партнират с организации с нестопанска цел, включително Amazon Watch и Carbon Tracker. Водещи кредитори са трите най-големи американски банки - Bank of America, Citigroup и JPMorgan Chase & Co., се казва в доклада.

„Нито една от банките не е избрала да въведе подробна политика или достатъчно системи за наблюдение или измерване на въздействието на техните заеми върху биологичното разнообразие“, заявиха от организацията.

Биоразнообразието на Земята, което обхваща всичко - от микроби до застрашени видове, намалява по-бързо, отколкото по всяко друго време в човешката история, сочи Междуправителствената научно-политическа платформа за биологичното разнообразие и екосистемните услуги, която работи с Portfolio.Earth.

Загубата на биологично разнообразие, която е резултат от човешката дейност - от замърсяване до добива на руди, бързо се превръща в икономически проблем. Според Световния икономически форум загубата на биоразнообразие се нарежда сред първите пет заплахи, пред които ще е изправено човечеството през следващото десетилетие .

Portfolio.Earth казва, че банките до голяма степен са избягвали контрола, свързан с биологичното разнообразие, и регулирането ги е предпазвало от последствията. Организацията призова банките да разкрият и „радикално да намалят“ въздействието си върху природата и да прекратят финансирането на изкопаеми горива, обезлесяване и прекомерен риболов. Те също така казаха, че политиците трябва да пренапишат правилата за финансиране, за да накарат банките да бъдат отговорни за щетите, причинени от тяхното кредитиране.

Portfolio.Earth работи с Profundo - холандска организация с нестопанска цел, която анализира бизнес и финансовите въздействия върху устойчивостта, както и с британската консултантска компания Vivid Economics за помощ при изчисляването на общите суми за банково финансиране. Profundo използва данни от Refinitiv, докато Vivid Economics работи по методи, подобни на одит.