Дойде и втората вълна на презапасяване с хранителни продукти

Търсенето на някои стоки в САЩ се увеличава с 3400% на годишна база в трите седмици до 13 октомври

19:40 | 27 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Американските потребители, които се презапасяваха с хранителни продукти през март, го правят отново. Този път компаниите в сектора са подготвени, пише Bloomberg.

General Mills, производителят на Cheerios и Annie’s - пакетирани макарони, добави 45 външни производствени линии след първия кръг на презапасяване от тази пролет. Campbell Soup похарчи 40 милиона долара, за да увеличи производството на крекерите Goldfish. Conagra Brands увеличи производството и съхранението си в трети дружества, докато Stonyfield Farm - производител на мляко и йогурт, добави фермери към веригите си на доставка.

Американските производители на хранителни продукти са решени да не изпаднат отново в същата ситуация. Много компании изпуснаха продажби през тази пролет, тъй като не успяха да увеличат достатъчно бързо производството си.

Дружествата се възползваха от по-спокойното лято, за да преоценят промените в сектора и да преработят стратегиите си. На фона на възраждането на пандемията и предстоящите големи празнични пазарувания инвеститорите очакват да видят дали това ще бъде достатъчно.

Продажбите на

Продажбите на пакетирани храни в САЩ се увеличиха тази пролет. Графика: Bloomberg 

Вече има сигнали за започнало ново презапасяване. Търсенето на стоки като продукти за печене се повишава с 3400% на годишна база в трите седмици до 13 октомври, сочат данни на Centricity. Майк Бракет, главният изпълнителен директор на Centricity, заяви, че това е по-малко в сравнение с увеличението на търсенето в размер на 6000% при първата вълна, но отбеляза, че очаква презапасяването да се разшири до широк набор от други продукти.

“През последните три до четири седмици виждаме драстични увеличения, подобни на тези по време на първата вълна на пандемията”, коментира Бракет.

Новото презапасяване се случва на фона на ръст на броя на хоспитализираните с коронавирус в САЩ до 2-месечен връх през миналата седмица. Части от Европа и Латинска Америка също отчитат увеличение на новите случаи. Въпреки че компаниите за производство на хранителни продукти твърдят, че са по-добре подготвени, някои недостизи продължават да са факт.

Raley’s, базирана в Сакраменто хранителна верига с близо 130 магазина, все още изпълнява средно между 70 и 75% от поръчните си. Това е по-добре от 40-процентното изпълнение в пика на пандемията, но търговецът все още отчита ограничения в достъпа до някои пакетирани храни.