Водород или Brexit: Италия заложи на бъдещето

Най-голямата европейска газопроводна компания ще инвестира в британска фирма, произвеждащата ключовите във водородната технология електролизатори

22:33 | 22 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Марко Алвера, главен изпълнителен директор на Snam. Снимка: Bloomberg
Марко Алвера, главен изпълнителен директор на Snam. Снимка: Bloomberg

Най-голямата европейска газопроводна компания ще инвестира в британска фирма в сърцето на водородния пазар - инвестиция, която след години има потенциала да реализира трилиони печалба, предава Bloomberg.

Италианската Snam минава отвъд Brexit и несигурностите около него, инвестирайки 33 милиона евро (39 милиона долара) в британската ITM Power, която произвежда електролизатори - ключов компонент във водородната технология. Инвестицията е част от увеличение на капитала от 150 милиона паунда (197 милиона долара) на ITM.

Snam реши да започне експанзия във водородния сектор, след като Европейският съюз постави водора в основата на своите мерки за намаляване на парниковите газове и превръщане на Европа в първия климатично неутрален контитент до 2050 г. Водородът, ако се произвежда чрез възобновяеми източници, може да замести въглищата, петрола и дори природния газ, спомагайки за елиминирането на около една трета от емисиите, произвеждани от тежките индустрии, до средата на века, сочат данни на BloombergNEF.

„Водородният сектор е като интернета преди дотком балона“, коментира в интервю Марко Алвера, главен изпълнителен директор на Snam. По неговите думи най-важният приоритет на компанията е да се отключи потенциала на водородната технология и да се намери правилното позициониране на енергийния пазар.

Обхватът на партньорството излиза отвъд икономическата си стойност. Snam ще окаже финансова подкрепата на марката ITM по отношение на търговските й дейности, изследванията и развитието на проекти. Електролизаторите могат да бъдат използвани в тръбопроводите на Snam, като след пет години водородът ще може да се конкурира с някои изкопаеми горива, коментира Марко Алвера.

Goldman Sachs изчислява, че пазарът на водород може достигне 10 трилиона евро до 2050 г. само в сферата на комуналните услуги.

Snam обяви в сряда партньорство с държавната железопътна компания Ferrovie dello Stato Italiane за съвместна работа по интегриране на водородна технология във влаковите двигатели.