Инфлацията във Великобритания се ускорява от 5-годишното дъно

Цените в Кралството се повишават с 0,5% през септември

10:08 | 21 октомври 2020
Обновен: 10:08 | 21 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg
Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се ускорява, след като се забави до 5-годишно дъно през миналия месец заради спадовете в транспортния и ресторантьорския сектор, следващи края на правителствените субсидии за хранене навън, съобщава Bloomberg.

Цените в Кралството се повишават с 0,5% през септември спрямо 0,2-процентния ръст месец по-рано, става ясно от данните на националното статистическо бюро на страната. Базовото ниво, което изключва волатилните цени на енергийните и хранителни продукти, се ускорява до 1,3%.

Потребителските цени

Потребителските цени във Великобритания се повишават след края на правителствените субсидии за хранене навън. Графика: Bloomberg 

Въпреки увеличението инфлацията във Великобритания остава далеч под целта на Английската централна банка за 2% от април насам - първият пълен месец на ограничения срещу коронавируса. Това може да подкрепи аргументите за по-нататъшен кръг от стимули, вероятно още на заседанието на 5 ноември.

Много части от Великобритания сега се сблъскват с нови рестрикции на фона на увеличението на заразените с коронавирус. В рамките на първата вълна от строги ограничения икономиката на Кралството се сви най-много от над три века насам.

Без субсидии за ресторантите и временното свиване на данък добавена стойност за сектора и хотелиерите, нивото на инфлацията през август щеше да бъде приблизително двойно на отчетеното, заяви националното статистическо бюро на Великобритания в отделен доклад.

100 милиона

100 милиона ястия са били поръчани в последната седмица на правителствената програма на Кралството за хранене навън. Графика: Bloomberg