ЕЦБ поема по свой собствен път при определянето на нова инфлационна цел

Според анализаторите новата стратегия трябва да цели „инфлация около 2%“

20:36 | 20 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Стремежът на Европейската централна банка за по-бърза инфлация се оформя с навлизането в следващата фаза на стратегическия ѝ преглед. Едно нещо вече изглежда ясно - подобно на техните колеги от САЩ, европейските централни банкери са готови временно да толерират растежа на цените над целта си след периоди на слабост. И все пак те нямат намерение просто да копират Фед, който завърши своя преглед това лято, като се съгласи да се насочи към среден процент на инфлация, пише Bloomberg.

От началото на прегледа в началото на годината много централни банкери твърдят, че ЕЦБ има нужда от цел за инфлация, която е по-лесна за обяснение от сегашната - „под, но близо до 2% ”- и стратегия за нейното изпълнение.

„Тази формулировка беше подходяща в момент, когато ЕЦБ се стремеше да затвърди надеждността си и твърде високата инфлация беше основната грижа. Но в сегашната среда на по-ниска инфлация опасенията, с които се сблъскваме, са различни и това трябва да бъде отразено в нашата цел за инфлацията",

заяви управителят на институцията Кристин Лагард на 30 септември.

Ръстът на потребителските цени в еврозоната бе средно 2,2% между създаването на ЕЦБ през 1999 г. и финансовата криза през 2008 г. Оттогава обаче той е на приблизително половината от това ниво, въпреки мащабните парични стимули, а в момента дори се намира на отрицателна територия.

Това оставя ЕЦБ с по-малко инструменти, като лихвените проценти вече са на рекордно ниското ниво от минус 0,5%, и повишава риска новите сътресения да предизвикат опасна дефлационна спирала от падащи цени и заплати.

Според анализаторите новата стратегия трябва да цели „инфлация около 2%“ и институцията да реагира, когато тя е твърде висока или и твърде ниска. За да се даде гъвкавост на централните банкерите, целта трябва да се съсредоточи върху средносрочния план.

Ключът е да се контролират инфлационните очаквания. Те спаднаха до рекордно ниско ниво през март, когато пандемията принуди властите в повечето държави от еврозоната да въведат национални блокади.

„Всички сме убедени, че надеждната инфлационна цел улеснява стабилизирането на инфлацията, тъй като целта закрепва инфлационните очаквания. Нека да убедим нашите съграждани в нашата решителност, „на ясен език“,

заяви управителят на Френската централна банка  Франсоа Вилерой дьо Гало.

Един от начините, по които централните банкери смятат, че могат да повишат очакванията, е да изяснят, че ЕЦБ ще позволи по-висока инфлация в бъдеще. Подход, който разглежда 2% като средносрочна цел, а не като таван, може да постигне това, тъй като инфлацията над 2% не би довела автоматично до по-строга политика.

„По-симетричен характер на стратегията предполага, че степента на приемане за отклонения на инфлацията над целта ще бъде същата, както когато тези отклонения са към понижение“,

каза  Пабло Ернандес де Кос, управителят на централната банка на Испания.

Този подход не е същият като новата политика на Федералния резерв за средно ниво на инфлация, което изрично свързва бъдещи периоди на високи цени с минали - на ниски. Стратегията на Фед поставя и въпроса за времевата рамка, през която ще се изчислява тази средна стойност. Служителите на ЕЦБ не са убедени, че това е пътят за еврозоната.

„Концепцията поставя много високи изисквания към домакинствата, предприятията и пазарните участници [...] Ангажирам се да гарантирам, че формулираме целта си по разбираем и реалистичен начин“,

заяви управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман на 7 октомври.

В крайна сметка промяната на ЕЦБ към целта за инфлацията, макар и потенциално важна, може да изглежда сравнително незначителна.

За главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн настоящата стратегия за поемане на ангажимент за поддържане на ниски лихвени проценти и предоставяне на стимули, докато инфлацията убедително достигне целта, известна още като издаване на насоки, е в състояние да свърши голяма част от работата в подкрепа на очакванията.

Има много сходство между настоящите ни насоки и онова семейство политики, които казват: няма да имаме преждевременно затягане на политиката, ще се уверим, че инфлацията е в близост до мястото, където искаме да бъде преди това",

каза Лейн.