Централните банки все ще трябва да намерят изход от масивните стимули

Инвеститорите може и да се окажат недоволни, когато централните банки се опитат да ограничат количествените облекчения и други стимулиращи мерки

07:46 | 20 октомври 2020
Обновен: 07:52 | 20 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Федералният резерв и други централни банки ще разберат, че откъсването от фискалните стимули няма да е лесно, след като си партнират с правителства и финансови пазари при предотвратяване на депресията, предизвикана от пандемията, пише Bloomberg.

Инвеститорите може и да се окажат недоволни, когато централните банки се опитат да ограничат количествените облекчения и други стимулиращи мерки.

Проблемът не е належащ и вероятно един централен банкер би се радвал да го направи, ако това означава, че икономиките са силни.

На фона на забавяне на растежа на световната икономика и втората вълна от коронавирус фокусът на представителите на Международния валутен фонд и Световната банка по време на срещите им миналата седмица беше върху осигуряване на по-голяма подкрепа за световната икономика, а не за по-малко. 

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл многократно настоява за по-голяма финансова подкрепа, докато икономиките не излязат от кризата.

 „Възстановяването ще бъде по-силно и ще се движи по-бързо, ако паричната и фискалната политика продължат да работят рамо до рамо“, каза той на бизнес икономистите на 6 октомври.

Ако Федералният резерв и другите централни банки намалят извънредните стимули в този момент, продължаващият поток от ликвидност може да стимулира балоните на активи и дори твърде бързото ускоряване на инфлацията.

Проблемът може да започне, след като ваксината бъде одобрена и разпространена, и американската и световната икономика започнат да се нормализират.

Ребека Патерсън, директор на инвестиционните изследвания в Bridgewater Associates, каза, че вижда известни аргументи в това, че САЩ ще видят по-бърза инфлация поради продължаващия фискален стимул.

„Независимо дали ще се случи или не, подготовката за този рисков сценарий е доста важна“ каза тя.

Патерсън заяви, че икономическата политика е навлязла в нова парадигма, като независимите централни банки и правителства работят в тясно сътрудничество за борба с пандемията.

Бившият губернатор на Федералния резерв Рандал Крошнер допълни по темата, че големите дългове, които правителствата натрупват, „ще затруднят централните банки да повишават лихвените проценти, когато почувстват нужда от това“, защото по този начин ще увеличат разходите по заемите.

Централните банкери изкупуват държавни облигации, докато отговарящите за фискална политика издават повече от тях, за да финансират огромни бюджетни дефицити. 

"Пазарът на облигации вече е толкова голям, че може да не успее да функционира самостоятелно по време на стресови ситуации", смята Рандал Крошнер.

В момента Фед изкупува държавни ценни книжа на стойност около 80 млрд. долара всеки месец.

Лидерите на централните банки от Европа, Япония и Великобритания подчертаха значението на поддържането на независимостта на техните институции на виртуален международен банков семинар в неделя.

Андрю Бейли, управител на Английската централна банка, заяви, че независимостта на централните банки не е нарушена от тяхната съвместна работа с правителствата по време на борбата с последствията от коронавируса.