Goldman и Deutsche Bank натиснаха алармата за рисковете на развиващите се пазари

Президентските избори в САЩ и геополитическите рискове са водещите предизвикателства

18:55 | 28 септември 2020
Обновен: 18:58 | 28 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Развиващите се пазари се насочват към края на третото тримесечие с повече поводи за тревога, отколкото за оптимизъм, пише Bloomberg. 

Акциите, валутите и облигациите на развиващите се пазари изпратиха най-тежките си пет дни до миналия петък от началото на коронавирусната пандемия през март. Разликата между волатилността при валутите на развиващите се пазари и тези от Г-7 е най-голямата от юни насам на фона на тревогите относно подновяването на ограничителните мерки срещу коронавируса и отлагането на допълнителни стимули в САЩ. 

Данните за производството в Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка, които предстои да се публикуват тази седмица, са потенциално по-малко решаващи за инвеститорите, отколкото глобалните настроения към рисковите активи. Инвеститорите се готвят за по-висока волатилност около президентските избири в САЩ през ноември, като първият президентски дебат между Доналд Тръмп и неговият претендент Джо Байдън е насрочен за вторник.

Графика

Графика: Bloomberg

Deutsche Bank заяви, че заема „по-отбранителна позиция“ по отношение на кредитите на развиващите се пазари, тъй като очаква повишената волатилност от изборите в САЩ да подхрани продажбата на рискови активи. 

Междувременно Goldman Sachs призова инвеститорите да се насочат към валути като мексиканското песо, южноафриканския ранд и руската рубла, но само „след като ситуацията се уталожи“. 

„Тъй като доларът все още е волатилен и рисковете все още са на фокус, вероятно е твърде рано да се предприемат нови дългове“, пишат в бележка стратезите на Goldman Sachs.

Пазарът също така е уязвим на геополитически рискове. Турската лира се срина до рекордно дъно спрямо долара в понеделник, докато рублата поевтиня заради опасения, че регионалните сили могат да бъдат въвлечени в ескалацията между Азербайджан и Армения. Русия, която има пакт за взаимна отбрана с Армения и военна база в републиката, призова двете страни да спрат боевете, докато Турция подкрепи своя съюзник Азербайджан. 

„Опасенията са, че Турция, чиято икономика е "на колене" и е активно ангажирана с ескалиращи конфликти в Северна Сирия и с Гърция в Средиземно море, може да бъде въвлечена в поредния регионален конфликт, който тя не може да си позволи нито политически, нито икономически“, каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda.

Очакванията са централните банки на Индия и Филипините да запазят лихвените си проценти на настоящото ниво във вторник, докато балансират с необходимостта от допълнителни стимули на фона на увеличаващата се пазарна волатилност. Турция и Унгария неочаквано увеличиха основните лихви миналата седмица, за да подкрепят отслабващите си валути.