ОАЕ подадоха официално заявление за закупуване на F-35

Искането до Държавния департамент е било подадено след подписването на мирното споразумение с Израел миналата седмица

20:43 | 25 септември 2020
Обновен: 22:05 | 25 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединените арабски емирства са подадали официалнo заявление за закупуване на американски самолети от следващо поколение F-35 след подписването на дипломатическо споразумение с Израел този месец, гласи информация на американско високопоставено длъжностно лице, цитирано от Bloomberg.

Искането до Държавния департамент е първата стъпка от потенциално дълъг процес за осигуряване на многоцеливите стелт-изтребители на Lockheed Martin - най-модерният самолет, произведен в САЩ. Длъжностното лице не е предоставило детайли около броя на заявените поръчки от ОАЕ.

Потенциалната покупка на F-35 от ОАЕ беше обект на публично несъгласие от страна на Израел, малко преди мирното споразумение да бъде подписано миналата седмица. Според американското законодателство на Израел се гарантира продажбата на оръжие, необходимо за поддържане на „качествено военно преимущество“ над арабските държави. Американски служители заявиха, че с продажбата на F-35 на ОАЕ не се нарушава това 'уверение' към Йерусалим. Служителите обаче не поясниха какво всъщност съдържа "качественото военно преимущество" на Израел.

Външният министър на ОАЕ Ануар Мохамед Гаргаш, говорейки пред репортери, отразяващи днешното Общото събрание на ООН, отказа да коментира новината, но министърът преди това заявявал, че е „логично“ ОАЕ да се стреми да подобри съществуващия си флот F-16 чрез закупуване на F-35. Той определи желанията на ОАЕ като „напълно законни“.

Длъжностни лица от Пентагона и Държавния департамент заявиха, че не коментират потенциални продажби на оръжие, докато Конгреса не бъде официално уведомен.

„Потенциалната продажба на F-35 повдига върпоса дали администрацията на Тръмп може да предостави на ОАЕ по-нисък клас на самолета, за да запази израелското "качествено военно преимущество", коментира Кен Кацман, старши анализатор по проблемите, свързани на Близкия изток. По думите на Кацман ще има интезивни "пазарлъци" от страна ОАЕ, за да закупят самолет с всички усъвършенствани функции, които американското законодателство позволява да се продават на чужда държава.

Президентът Доналд Тръмп настоя Израел и ОАЕ да постигнат дипломатическото споразумение, подписано от двете страни в Белия дом миналата седмица, заедно с отделно споразумение между Израел и Бахрейн. Американската администрация смята, че повече държави ще се присъединят към определената от Белия дом политика на "мирния процес" в Близкия изток.