Договорът за мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн вече е факт

Мирните споразумения между най-големите съюзници на САЩ в региона нанесоха удар върху исканията на Палестина и допълнително изолираха Иран

23:09 | 15 септември 2020
Обновен: 23:41 | 15 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
(От ляво надясно) Абдел Латиф ал Заяни - министър на външните работи на Бахрейн; Бенямин Нетаняху - министър-председател на Израел, Доналд Тръмп - президент на САЩ, Абдула бин Зайед Ал Нахаян - министър на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ. Снимка: Bloomberg
(От ляво надясно) Абдел Латиф ал Заяни - министър на външните работи на Бахрейн; Бенямин Нетаняху - министър-председател на Израел, Доналд Тръмп - президент на САЩ, Абдула бин Зайед Ал Нахаян - министър на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ. Снимка: Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп председателстваше на подписването на мирното споразумение в Близкия изток между Израел, ОАЕ и Бахрейн, определяйки го като основата за по-обхватна координация на силите срещу Иран - сътрудничество, което ще промени коренно геополитическата динамика в региона, съобщава The Wall Street Journal.

Така наречените Авраамови споразумения, чийто посредник са САЩ и са подписани от САЩ и двете страни в Персийския залив, нормализират отношенията между нациите и допълнително поставят в изолация Техеран. Обхватът на споразумението обаче не включва Палестина, която не потърси диалог с администрацията на Тръмп. Палестина отказва да съдейства за мирните усилия на САЩ в региона, откакто Вашингтон призна Йерусалим за столицата на Израел.

На южната морава пред Белия дом президентът Тръмп окачестви споразумението като историческо.

"Израел вече не е изолиран", каза американският държавен глава в Овалния кабинет преди подписването заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Президентът Тръмп добави, че „най-малко пет или шест държави много скоро ще се присъединят към мирния договор“.

Подписването прекъсва почти век на непроменена политическа и бизнес реторика, и обеднява най-големите съюзници на САЩ в конфликтния регион на Близкия изток. В изявление непосредствено преди подписването, Нетаняху обяви, че денят „предвещава нова зора на мира“. Отправяйки хвалебствия към Тръмп, израелският премиер заяви, че сключването на подобни споразумения е било невъобразимо преди няколко години.

Тръмп отбеляза практическия характер на споразуменията, които позволяват на страните да основат посолства  и да започнат сътрудничество в икономическо, политическо и социално отношение.

„Те ще работят заедно, те са приятели“, добави Доналд Тръмп. Президентът на САЩ многократно е заявявал, че ползите от това мирно споразумение ще насърчат другите страни да се присъединят.

„Това е възможност за нов подход за справяне с предизвикателствата в региона“, коментира в писмо Абдула бин Зайед Ал Нахаян, министър на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ, публикувано в The Wall Street Journal. „В регион и епоха, където е присъщо прекаленото изобилие от лоши новини, това издига възможностите и оптимизма над конфликтите и пораженията.“

Доналд Тръмп заяви, че Иран все още има възможност да сключи сделка със САЩ по отношение  на ядрената си програма, но това може да се случи след изборите през ноември. Преди две години САЩ се оттегли от ядреното споразумение с Техеран

„Ще сключа сделка, която е страхотна за Иран“, заяви Тръмп в Овалния кабинет. „Иран ще бъде много щастлива.“

По-голямо постижение за Израел ще бъде сделка със Саудитска Арабия. Подобно споразумение все още е недостъпно въпреки години на проведени тайни преговори по въпроси, свързани със сигурността и търговията, които намалиха до някаква степен  недоверието между двете страни.

Към момента няма сигнали, които да показват, че саудитското кралство е несъгласно с днешното формализиране на дипломатическите отношения. Американски високопоставени служители твърдят, че Саудитска Арабия е дала одобрението си за сделката между Бахрейн с Израел.

„Говорих с краля на Саудитска Арабия и проведохме страхотен разговор и мисля, че и там ще се случат положителни неща“, заяви Доналд Тръмп.

Рияд отвори въздушното си пространство за търговски полети между Израел и ОАЕ, сигнализирайки, че Саудитска арабия приветства сближаването на съседите си с еврейската страна.

Въпреки постепенното изглаждане на отношенията си с Израел, особено по въпроси за сигурността, включващи Иран, обществото в Саудитска Арабия продължава да прокрепя исканията на Палестина за създаване на самостоятелна държава, чиято столица да бъде Йерусалим. С други думи се налага на саудитското кралство много внимателно да процедира в отношенията си с по-малките си съседи от Персийския залив.

„Имаме силни взаимоотношения в целия регион на Близкия изток“, заяви Нетаняху и добави, че други държави „искат да се присъединят към кръга на мира“.

Сключените във вторник сделки представляват удар за палестинците, които настояват арабските държави от Персийския залив да окажат натиск върху Израел да отстъпи част от територия си в замяна на нормализиране на отношенията. Доналд Тръмп заяви, че палестинците ще се присъединят към споразуменията „в точното време“.

Докато Доналд Тръмп, Бенямин Нетаняху и министрите на външните работи на Бахрейн и ОАЕ отправяха своите изявления, в южните израелски градове Ашдод и Ашкелон се включиха предупредителните сирени за въздушна опасност от изстреляни ракети от ивицата Газа. Длъжностни лица от ОАЕ, Бахрейн и други страни от Персийския залив заявиха, че са разочаровани от палестинците.

Сделката не включва клаузи за продажбата на американски модерни реактивни изтребители F-35 на ОАЕ, но министърът на външните работи Ануар Гаргаш заяви, че споразумението трябва да премахне всякакви пречки за реализиране на плановете по подобряване на застаряващите военновъздушни сили.

Когато го попитаха за потенциалната продажба на F-35 във вторник, Доналд Тръмп заяви пред Fox News, че не съществуват притеснения, увеличавайки надеждите на ОАЕ да се сдобие с най-модерния реактивен изтребител на САЩ въпреки несъгласието от страна на Израел.