Ханкок: Великобритания е изправена пред "повратна точка" в борбата с вируса

В събота бе регистрирано най-голямото дневно увеличение на новите случаи от началото на май в страната

13:59 | 20 септември 2020
Обновен: 14:23 | 20 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок предупреди, че националните ограничения могат да бъдат възстановени, ако скорошният ръст на коронавирусните инфекции не бъде овладян.

В ефира на Sky TV Ханкок каза, че Великобритания е изправена пред "повратна точка" в битката за ограничаване на разпространението на болестта.  В събота бяха регистрирани още 4222 нови случая на Covid-19, което е най-голямото дневно увеличение от началото на май. 

„Изборът е или всички да следват правилата, или ще трябва да вземем повече мерки“, каза той. 

„Не искам да въвеждаме по-ограничителни мерки, но ако хората не спазват правилата, вирусът ще продължи да се разпространява“. 

По-рано правителството потвърди, че хората в Англия, които отказват да изпълнят заповедта за самоизолация, могат да бъдат глобени с до 10 000 паунда (12 917 долара). Ново законово задължение изисква хората да се самоизолират, ако дадат положителен тест за коронавирус или са имали близък контакт със заразен. 

„Много съм притеснен от тази втора вълна“, каза Ханкок. 

"Трябва да следваме правилата за социално дистанциране. По този начин можем да избегнем изключително трудна национална карантина, докато се разработи ваксина и има наличие на масови тестове", добави той.