ЕС засилва натиска срещу Джонсън заради законопроекта за вътрешния пазар

Британският премиер се сблъсква с неодобрение към мярката и от членове на собственото си правителство

17:05 | 13 септември 2020
Обновен: 18:39 | 14 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Европейските лидери засилват натиска върху правителството на британския премиер Борис Джонсън за пълното въвеждане на споразумението за Brexit и премахването на законопроекта за вътрешения пазар, който би разпокъсал сделката за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, съобщава Bloomberg. 

“Международното доверие към Великобритания е застрашено”, написа в Twitter Шарл Мишел, председател на Европейския съвет. 

Мишел заяви, че е провел телефонен разговор по темата с ирландския премиер Майкъл Мартин.

ЕС и Великобритания поведоха спор относно законопроекта за вътрешния пазар - мярка, предложена от британското правителство този месец, която ще наруши международното законодателство. Ходът подкопава постигнатите споразумения относно Северна Ирландия, като според критиците законопроектът заплашва с преустановяване на мира там, който беше постигнат след десетилетията на конфликти. 

“Ние постигнахме този деликатен компромис с Борис Джонсън и неговото правителство с оглед на това да запазим мира и стабилността на Ирландия”, заяви главният преговарящ за ЕС Мишел Барние.

ЕС даде на Великобритания три седмици да отмени законопроекта, като заплаши страната със законови действия. Джонсън се сблъска с несъгласието и на членове на собственото му правителство по отношение на мярката. 

В събота той защити законопроекта пред Telegraph, като призова блока да отмени заплахите си. “Мерките са необходими за защита на свободното движение на стоки и услуги между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания”, написа Джонсън за вестника. 

Бившите британски премиери Тони Блеър и Джон Мейър също отправиха критики към Джонсън пред Sunday Times. 

„Това повдига въпроси, които далеч надхвърлят въздействието върху Ирландия, мирния процес и преговорите за търговска сделка - колкото и да са важни“, пишат те. „Това поставя под въпрос самата почтеност на нашата нация”, добавят бившите премиери. 

Междувременно министърът на правосъдието Робърт Бъкланд заплаши да напусне кабинета на Джонсън заради законопроекта. 

„Ако видя, че върховенството на закона се нарушава по начин, който намирам за неприемлив, тогава, разбира се, ще отида“, заяви Бъкланд пред BBC.