Дейвид Фрост: Великобритания не се страхува да напусне ЕС без сделка

Правителството е напълно готово да търгува с блока без формално споразумение, заяви главният преговарящ на Кралството

13:05 | 6 септември 2020
Обновен: 13:21 | 6 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Главният преговарящ на Великобритания за Brexit Дейвид Фрост. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Главният преговарящ на Великобритания за Brexit Дейвид Фрост. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Главният преговарящ на Великобритания за Brexit заяви, че правителството не е “уплашено” от напускането на преговорите с Европейския съюз без споразумение, което да влезе в сила от 2021 г., съобщава BBC. 

Дейвид Фрост коментира пред Mail on Sunday, че Кралството ще се оттегли от преходното споразумение - според което Лондон продължава да се придържа към много от правилата на блока, през декември. 

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че е “разтревожен и разочарован” от липсана на консенсус в преговорите с Великобритания. Той коментира темата, след като неформалните разговори между двете страни се провалиха, без да успеят да постигнат компромис. 

Осмият кръг на формалните преговори между Лондон и Брюксел започва във вторник. 

И двете страни целят постигането на споразумение следващия месец, за да могат политиците да го приведат в действие до края на т.нар. преходен период, приключващ на 31 декември. 

За момента остават различията по въпроси като риболова и нивото на данъчна подкрепа, което Великобритания ще бъде способна да предоставя на бизнеса. 

“Много от това, което се опитваме да постигнем тази година, е да ги накараме да осъзнаят, че имаме предвид това, което казваме, и трябва да приемат позицията ни сериозно”, каза още Фрост. 

Великобритания напусна ЕС от февруари, но до края на декември промените за нея са практически много малко, припомня BBC. Времето за договаряне на споразумение между двете страни е кратко, а изказването на Фрост е допълнително предизвикателство. 

“Няма да приемем разпоредби, които ни заключват в начина, по който ЕС прави нещата”, категоричен е той. 

Въпреки че това е първото интервю на Фрост, след като Кралството напусна ЕС, властите в Брюксел са наясно с неговата позиция. Според някои от тях тя представлява “неизненадващо мерене на мускули”. 

Времето за постигане на компромис между блока и Великобритания е кратко, но това не означава, че такъв няма да бъде постигнат. 

“Не смятам, че сме уплашени от това. Ние искаме обратно възможността да контролираме границите си и това е най-важното нещо”, добавя Фрост. По негови думи правителството е “напълно готово” да търгува с ЕС без формално постигнато споразумение.