Оксфордският университет и AstraZeneca подновяват изпитванията на ваксината си срещу Covid-19

Тестовете ще бъдат подновени във Великобритания

09:38 | 13 септември 2020
Обновен: 09:42 | 13 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Оксфордският университет и AstraZeneca подновяват изпитванията на експерименталната си ваксина срещу Covid-19 във Великобритания, след като тестовете бяха замразени заради опасения относно разболял се участник, съобщава Bloomberg. 

Регулаторният орган на Великобритания за медикаменти заяви, че изследванията могат да бъдат подновени след независим преглед на данните за сигурността, посочват от Оксфордския университет в изявление. Институцията отказва да предостави повече детайли относно разболелия се участник. 

Въпреки че временните паузи са често срещани при изпитванията на ваксини, прекъсването за партньорите породи опасения относно жизнеспособността на един от водещите кандидати. Надпреварата за ваксина срещу коронавируса се опитва да съкрати процес, отнемащ обикновено близо десетилетие, до няколко месеца, като данните от крайните етапи на различни проучвания се очаква да станат ясни следващия месец. 

Изявленията от Astra и Оксфордския университет не посочват конкретни данни относно статуса на тестванията извън Великобритания, които трябваше да се провеждат в САЩ, Бразилия, Южна Африка и Индия, преди да стане ясно, че процесът ще бъде временно преустановен. 

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио заяви по-рано тази седмица, че все още се очаква ваксината на компанията да е налична до края на годината. “Независим орган ще направи преглед дали заболяването на участника е било предизвикано от ваксината, или не е било лекувано”, добави той. 

“Не можем да предоставим медицинска информация за заболяването на участника заради въпроси, свързани с конфиденциалността”, посочиха представители на Оксфордския университет. “Отдадени сме на сигурността за нашите участници и спазването на най-високите стандарти на поведение при нашите изследвания, като ще продължим да следим сигурността отблизо”, добавиха представители на университета. 

От институцията посочват, че 18 хиляди души са участвали в изпитванията до момента. Тествовете навлязоха в трата фаза в САЩ в края на август, като целта им беше в тях да участват 30 хиляди души. 

AstraZeneca е една от няколкото компании, участващи в програмата на американското правителство за ускорено създаване на ваксина. През май компанията постигна споразумение за 1,2 милиарда долара със САЩ за подкрепа на клиничните си проучвания и предоставянето на 300 милиона дози от ваксината ѝ.

Компанията заяви, че ще предоставя ваксината на нетърговска база по време на пандемията, като целта ѝ е да предостави близо три милиона дози по целия свят.