AstraZeneca все още се стреми към разработване на ваксина до края на годината

Процесът по разработката спря, след като пациент се разболя след инжектиране с ваксината

16:03 | 10 септември 2020
Обновен: 16:03 | 10 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио заяви, че ваксината срещу коронавирус, която компанията разработва съвместно с Оксфордския университет, все пак може да бъде готова преди края на годината. Компанията направи пауза в разработването поради възможен сериозен неврологичен проблем при един от пациентите, пише Bloomberg. 

По време на онлайн конференция в четвъртък Сорио се опита да успокои инвеститорите, след като компанията и нейният партньор потвърдиха по-рано тази седмица, че временно са спрели експериментите с пациентите. 

Процесът беше спрян, след като пациент от Обединеното кралство, който участва в експеримента, се разболя, и предизвиквайки необходимост от преглед на данните за безопасността.

Въпреки че подобни прекъсвания са често срещани при проучванията на ваксините, производителят на лекарства се изправя пред въпроси за това какво точно е причинило проблема и дали той може да бъде свързан с ваксината. 

„Това, което имаме тук, е специален набор от обстоятелства, при които целият свят се включва в провеждането на клинично изпитване“, каза Сорио в първите си публични коментари след спирането на процеса.

Решението дали да се възобнови проучването е в ръцете на група независими експерти, които работят, за да разберат дали заболяването на пациента е било случайност или резултат от ваксината.

„Реалността е, че всички трябва да сме много търпеливи и да видим как ще се развият нещата. Все още не е ясно дали пациентът има състояние, наречено напречен миелит“, каза той.

Главният изпълнителен директор заяви по време на събитие на Tortoise Media в четвъртък, че не може да оцени продължителността на паузата.

Когато тестовете приключат, лекарите ще споделят данните с комисията по безопасност, каза той.

Директорът на Националния институт по здравеопазване на САЩ Франсис Колинс заяви пред сенатска комисия, че процесът е спрян поради „проблем с гръбначния мозък“. 

AstraZeneca е една от няколкото фармацевтични компании, участващи в програмата на правителството на САЩ Operation Warp Speed ​​за ускоряване на разработването на коронавирусна ваксина.