Продажбите на електромобили набират преднина в трудната за автомобилния сектор 2020 г.

Пазарът на електрически превозни средства вероятно ще нарасне на годишна база през тази година

07:46 | 11 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на автомобили в световен мащаб спаднаха драстично през първите две тримесечия на тази година, тъй като пандемията от коронавирус задържа купувачите далеч от шоурумите. Пазарът, който достигна своя връх преди няколко години, спадна до нива, които не са наблюдавани след финансовата криза преди повече от десетилетие, пише Натаниел Балард в свой анализ за Bloomberg. 

В рамките на тази глобална картина се разграничават отделните пазари - на автомобилите с двигатели с вътрешно горене и на автомобилите с двигатели, задвижвани с електричество. При електромобилите дори има три регионални пазара, всеки от които се развива по различен начин. 

Но първо общите глобални резултати. Тримесечните продажби на превозни средства достигнаха връх в края на 2016 г. до 22,7 милиона. През последното тримесечие продажбите са 14,4 милиона - около две трети от максималните им стойности. 

Рязък спад

Рязък спад на продажбите на превозни средства през 2020. Графика: Bloomberg

На годишна база продажбите спадат повече и по-бързо тази година, отколкото по време на световната финансова криза. Продажбите през четвъртото тримесечие на 2008 г. отбелязаха спад от 21,1% спрямо година по-рано, а през първото тримесечие на 2020 г. те намаляват с 25,3% и са още по-ниски през второто тримесечие. 

На годишна

На годишна база продажбите на автомобили спадат повече и по-бързо през тази година, отколкото по време на световната финансова криза. Графика: Bloomberg

Продажбите на някои ключови пазари се възстановяват, но все още не са достигнали нивата от миналата година. Продажбите в САЩ през миналия месец достигат 15,2 милиона спрямо 8,6 милиона през април, но все още са под нивото от 16,8 милиона през август 2019 г. 

Отделно се разглежда пазарът на електрически превозни средства, който се различава по представянето си в Китай, Европа и Северна Америка. 

Като цяло продажбите на електрически превозни средства представляват само 4.8% от общите продажби на превозни средства. Но след такъв рязък спад относителното им представяне се откроява на световния пазар. Въпреки че продажбите на електромобили също намаляват като цяло през първото и второто тримесечие, те спадат по-малко - само с 15%, което се определя като добро представяне. 

В Северна Америка продажбите на електрически автомобили се свиват повече от продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене. В Китай, където продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене всъщност нарастват през второто тримесечие в сравнение с година по-рано, то продажбите на електромобили спадат много повече.

В Европа и в нейните 16 основни пазара, без да се включват Молдова, Лихтенщайн и др., се наблюдава, както най-големия спад в продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене (понижение с почти 56% на годишна база), така и огромно увеличение на продажбите на електрически автомобили (ръст от над 45%).

Продажбите варират

Продажбите варират на различните пазари. Графика: Bloomberg

Продажбите в Европа „надминаха очакванията ни“, казват анализатори от BloombergNEF. По-важното е, че „комбинацията от нови стимулиращи програми, продажбата на нови модели и производителите на автомобили, които се стремят да постигнат целите си за намаляване на въглеродните емисии, трябва да поддържат пазара растящ“. Пазарът на електрически превозни средства вероятно ще нарасне на годишна база през 2020 г. 

Това е съвсем различно очакване от преди четири месеца, когато BNEF публикува своя дългосрочен доклад Electric Vehicle Outlook, предвиждащ 18% годишен спад в продажбите на електрически превозни средства.

Имайки предвид растящите продажби на електромобили, може да се предположи, че електромобилите ще станат много по-важни за бъдещия растеж на автомобилната индустрия, тъй като техният пазарен дял се увеличава.

Субсидиите и политиката за сектора стимулират производството и продажбите на електромобили в Китай до степен, която не се наблюдава другаде, което означава, че продажбите може да се увеличат, ако Пекин пожелае. 

Въпреки многото детайли изводът за продажбите на автомобили е ясен - електромобилите ще са двигателят на продажбите на автомобили през следващите години, пише Натаниел Балард.