Акциите на китайските авикомпании повеждат ръстовете в сектора

Китайските превозвачи не са имунизирани срещу кризата, но успяват да се възстановят много по-бързо

13:11 | 9 септември 2020
Обновен: 13:11 | 9 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските авиопревозвачи се развиват добре, поне в сравнение с други компании в сектора, ударени от Covid-19. 1,4-милиардното население на страната е нетърпеливо да пътува, юанът се възстановява и петролът поевтинява, пише Bloomberg.

Данни на Bloomberg сочат, че девет от десетте най-добре представящи се авиокомпании в света през последните три месеца са китайски, като всички, освен акциите на Air China, отчитат двуцифрени ръстове. 

Единствената компания, която не е китайска, е InterGlobe Aviation, която оперира най-големия индийски превозвач IndiGo. Тя е на шесто място в списъка с 13% ръст на акциите. Най-добре се представя нискотарифният превозвач Spring Airlines, чиито акции поскъпват с 22%.

Акциите на

Акциите на китайските авиолинии се представят силно през септември. Снимка: Bloomberg

Глобалната авиоиндустрия понася щетите от пандемията, тъй като правителствата налагат безпрецедентни гранични ограничения и хората стават по-несклонни да пътуват. 

Международната асоциация за въздушен транспорт, която представлява около 290 авиокомпании, не очаква пътническият трафик да се възстанови до предпандемичните нива преди 2024 година.

Китайските превозвачи не са имунизирани срещу кризата, но успяват да се възстановят много по-бързо благодарение на огромния вътрешен пазар и премахването на ограниченията за пътуване в страната. 

Поскъпването на акциите се ускорява през този месец, отчасти заради силния юан. Това намалява разходите на авиокомпаниите за гориво, както и за дълговете, някои от които са в щатски долари. Цената на петрола намалява допълнително, ограничавайки разходите за гориво, което за разлика от много превозвачи, китайските авиокомпании не хеджират. 

И все пак, трите най-големи китайски авиокомпании - Air China, China Southern Airlines и China Eastern Airlines - се очаква да бъдат нерентабилни през втората половина на тази година, сочат прогнози на анализатори, събрани от Bloomberg. Всяка от трите компании отчита загуби за първото полугодие от над 8 милиарда юана (1,2 милиарда долара).

Но оптимизмът нараства. Очаква се трафикът да бъде подсилен от Националния празник в Китай в началото на октомври. Вътрешният въздушен трафик може да нарастне с 15% през 2021 г. спрямо 2019 г., смята China International Capital.