Инвеститорите на развиващите се пазари ще имат нужда от нова стратегия до края на 2020 г.

Акциите на големите и утвърдени компании сега се представят по-добре от акциите в етап на силен растеж

15:23 | 8 септември 2020
Обновен: 15:23 | 8 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg
Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Ходовете на развиващите се пазари от понеделник може и да не изглеждат необичайни. Заглеждайки се по-внимателно в тях обаче, се проявяват признаци на интригуваща промяна, пише Bloomberg. 

Бенчмаркът за акциите на развиващите се пазари се понижава с 0,5%, а този за валутите отчита леко изменение. Това предполага, че инвеститорите изчакват потенциално добри възможности, докато оценяват разпространяващите се рискове - от срив в цените на акциите на компаниите от технологичния сектор до напрежението между САЩ и Китай. 

По-широките индекси, които показват пазарните движения, могат да прикриват различия, които са регионални, секторни и спрямо отделните класове активи. Това изглежда се случва след разпродажбата от четвъртък на акциите от индекса Nasdaq 100.

Има признаци, че изоставащите през последните пет месеца валути и акции извън Азия, най-вече извън технологичния сектор, навлизат във фаза по-добро представяне от останалите активи. Това не означава, че при тях има рали, а по-скоро, че тези активи вероятно ще преодолеят по-добре задаващата се волатилност. 

Акциите на развиващите се пазари в Европа, Близкия изток и Африка поевтиняха до рекордно ниски нива спрямо азиатските си конкуренти на 2 септември - ден преди срива в Nasdaq. Оттогава насам те поскъпват за трети пореден ден. В понеделник съотношението на индексите между двата региона се повиши най-силно от 12 август насам. 

Графика

Графика: Bloomberg    

В по-широк смисъл изглежда, че акциите на големите и утвърдените компании сега се представят по-добре от акциите в етап на силен растеж. С други думи - инвеститорите започват да предпочитат книжата на зрели, бавнорастящи компании, които изплащат дивиденти, пред акциите на скъпи гиганти като Alibaba.