Управлението на Борис Джонсън е без ясен план в кризата

Британският премиер действа хаотично, преговорите за Brexit също заплашват да се провалят

08:50 | 3 септември 2020
Обновен: 10:59 | 3 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британското лято приключи, децата се завръщат в училищата за първи път след блокадите около коронавируса и депутатите се връщат в парламента в Уенстминстър. Приемът на премиера Борис Джонсън тази седмица е доста мразовит, дори в редиците на собствената му партия. И не само защото в Лондон беше само седем градуса в първия ден след лятната пауза, пише за Die Zeit анализаторът Бетина Шулц.

Политическото настроение е влошено. Това често се случва по време на парламентарната пауза, когато правителството не може да създаде сплотеност между своите министри и не може да захрани обществеността с добри новини. Но сега Борис Джонсън не показа сигурен замах в кризите на мандата си, независимо дали по отношение на пандемията, икономическата криза или в преговорите за ново споразумение за свободна търговия с ЕС, посочва авторът.

Благоволението на електората, на което Джонсън се радваше след парламентарните избори през декември 2019 г., се изпари. Според анкети Консервативната и Лейбъристката партия се радват приблизително на едно и също ниво на одобрение. На въпроса към избирателите кого си представят да бъде министър-председател в момента, според проучвания на анализаторската компания YouGov начело стои опозиционният лидер Кийр Стармър. Според тях той изглежда по-компетентен от Джонсън. Разхвърляната му способност да управлява обаче не отговаря на сериозността на настоящата криза, гласи позицията на автора.

Много правителства трябваше да преразгледат решенията си по време на коронакризата. Но във Великобритания "непостоянната политика на Джонсън далеч надминава това, което може да бъде обяснено с нови съвети от учени, например".

Първоначално стадният имунитет бе тиражиран като идея от британското правителство, след това на 23 март настъпи извънредното положение. В началото на пандемията населението бе разубеждавано да носи маски - сега, след първата ковидвълна, това е задължително в местния обществен транспорт и в магазините.

Първоначално карантината се смяташе за ненужна за пътуващите, но сега тя бива налагана повече, отколкото в която и да е друга европейска държава. Първо на нацията беше обещана система от обширни тестови процедури, след това отхвърлена като ненужна, а после отново бе обещана, но все още неприложена последователно. Джонсън обяви "най-доброто" световно приложение за проследяване на коронавирус за юни, което все още липсва.

Списъкът продължава... А безплановата политика има последици за живота на възрастни, млади хора и деца. Първо, децата трябваше да се върнат на училище преди лятната ваканция. Тогава всичко се случи по различен начин. Много от тях нямаха часове в продължение на месеци и се завръщат в класната стая едва сега. Междувременно матурите бяха анулирани. Министерството на образованието реши да използва компютърни модели с алгоритми, които дават оценки на учениците, но стана ясно, че компютърният модел е сгрешен.

Възниква подозрението, че кабинетът, който Джонсън е избрал не по опит, а поради сляпа лоялност, е неспособен и че Джонсън не полага достатъчно усилия. Да бъдеш премиер е трудна работа. Дори предшественикът на Джонсън, Тереза ​​Мей, работеше педантично чрез информационните папки, създадени за нея, през нощта, и следеше комплексни брифинги от своите специалисти през деня.

Но не и Джонсън. Той никога не е бил известен с това, че работи усилено, независимо дали в училище, колеж, като кмет на Лондон, външен министър или сега като министър-председател. Той решава според нагласите в публичното пространство, подчертава Бетина Шулц.

Според журналиста резултатът от неговото управление засега не е много убедителен. Дори консервативно ориентираният вестник The Daily Telegraph наскоро изведе резултати колко катастрофално се справя Обединеното кралство в условията на пандемия. Великобритания е почти на първо място в света по отношение на броя на смъртните случаи. Тя тества твърде малко на брой хора, не разбра действително обхвата на пандемията и в този ред на мисли не успя да овладее вълната от зараза доста време.

Недоволството преминава през цялото общество

И не само това: в контекста на спора с оценките от матурите хиляди ученици не получиха студентските места, на които трябваше да имат право. Следователно негодуванието от правителството преминава през цялото общество, отбелязва анализаторът.

Пандемията засегна и британската икономика в сферата на услугите. Икономическата рецесия там се превръща в най-лошият икономически спад от 1921 г. насам, свивайки се с 20% през второто тримесечие. Преходният период за Великобритания приключва след четири месеца, когато британската икономика трябва да се справи извън вътрешния пазар и митническия съюз на ЕС.

Засега никой не знае какво трябва да очакват компаниите, логистичната индустрия, веригите за доставки на преработващата промишленост, селскостопанският сектор и хранителната индустрия. Тази седмица преговарящите Мишел Барние и Дейвид Фрост се срещат, но напразно. Понякога преговорите спират заради изискванията на ЕС за т.нар. "равни условия", понякога заради държавна помощ, тази седмица заради риболова.

Според позицията на автора, за да отклони вниманието от собствената си отговорност и да спаси министрите си, Джонсън уволнява висши държавни служители, независимо дали в Министерството на образованието, Министерството на вътрешните работи или Министерството на правосъдието. Те са обвинени от Джонсън за собствените му провали. Административният апарат е твърде тромав, твърде бюрократичен, не следва политиката достатъчно бързо и трябва да бъде реформиран, каза главният съветник на Джонсън Доминик Къмингс.

Британската консервативна политика преди се определяше от ценности, към които Джонсън вече не се придържа дълго време: политика, независима от идеологията; съобразяване с икономическите интереси; сплотеност на Обединеното кралство и зачитане на специалната роля на Северна Ирландия; свобода на изразяване в медиите, зачитане на независимото правосъдие - особено Върховния съд; отчетност на правителството пред парламента, например в парламентарните комисии, уточнява Шулц в анализа си.

Джонсън централизира властта, тихо и на заден план. Но сега избирателите и партията осъзнават какво става. Последицата е, че не само успехът, но и провалът се приписват лично на Джонсън. Анкетите показват - гратисният период за Джонсън е изтекъл, пише в заключение Die Zeit.