Йошихиде Суга влиза в надпреварата за премиерския пост в Япония

Партията може да проведе гласуване около 15 септември за избор на наследник

09:23 | 30 август 2020
Обновен: 11:09 | 30 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга. Снимка: Bloomberg
Главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга. Снимка: Bloomberg

Главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга реши да влезе в надпреварата за наследяване на поста на премиера Шиндзо Абе, съобщи Kyodo News, цитиран от Bloomberg.  

Суга, който е главен говорител на правителството и дясната ръка на Абе от 2012 г., възнамерява да влезе в ролята на лидер на управляващата Либерално-демократична партия, се казва в публикацията.  

Партията може да проведе гласуване около 15 септември за избор на наследник на Абе, предава Kyodo. 

Абе обяви в петък, че ще подаде оставка поради здравословни причини. Той каза, че ще продължи да управлява, докато лидерите на Либерално-демократична партия не проведат вътрешно гласуване,  за да изберат кой ще поеме властта от него. Общите избори ще се проведат едва през октомври следващата година.  

От юноша 65-годишният японски премиер страда от улцерозен колит -  хронично възпаление на  отделително-чревната система, което по негови думи състоянието му се е влошило наскоро, около средата на юли. Преди 13 години той подава оставка по същите причини.

Миналата година Шиндзо Абе стана най-дългослужещият премиер на Япония. Сегашният му мандат започна през 2012 г. Той има репутация на непоколебим консерватор, насочвайки усилията си за стимулиране на икономически растеж с агресивна политика, известна като "Абеномика".

По време на сегашния си мандат Абе засили защитните сили на Япония и увеличи военните разходи. В контраст той така и не успя да разпореди преразгледжането на „пацифисткия“ член 9 от Конституцията, който забранява постоянната армия за други цели, освен за самозащита.

Към момента Шиндзо Абе е на  ново лечение, което трябва да се прилага редовно. „Именно поради тази причина ще съм неспособен да изпълнявам основните си министерски задължения и не мога да си позволя да направя грешки по отношения взимането на важни решения. Стигнах до извод, че не трябва да продължавам работата си като министър-председател“, заяви премиерът Абе.