Каква Япония оставя след себе си Шиндзо Абе?

Японският премиер се оттегли от постта си, заради влошаване на здравословното му състояние

17:14 | 28 август 2020
Обновен: 17:18 | 28 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският премиер Шиндзо Абе обяви подаде оставката си по здравословни причини. По думите на Абе той не желае болестта му да попречи на вземането на решения, и се извини на японския народ, че не успя да изпълни мандата си, пише Юко Като, дигитален редактор, BBC News Japan.

От юноша 65-годишният японски премиер страда от улцерозен колит -  хронично възпаление на  отделително-чревната система, което по негови думи състоянието му се е влошило наскоро, около средата на юли. Преди 13 години той подава оставка по същите причини.

Миналата година Шиндзо Абе стана най-дългослужещият премиер на Япония. Сегашният му мандат започна през 2012 г. Абе ще остане на поста си, докато не бъде избран негов наследник. Той имаше репутация на непоколебим консерватор, насочвайки усилията си за стимулиране на икономически растеж с агресивна политика, известна като "Аbenomics".

По време на сегашния си мандат Абе засили защитните сили на Япония и увеличи военните разходи. В контраст той така и не успя да разпореди преразгледжането на „пацифисткия“ член 9 от Конституцията, който забранява постоянната армия за други цели, освен за самозащита.

Към момента Шиндзо Абе е на  ново лечение, което трябва да се прилага редовно. „Именно поради тази причина ще съм неспособен да изпълнявам основните си министерски задължения и не мога да си позволя да направя грешки по отношения взимането на важни решения. Стигнах до извод, че не трябва да продължавам работата си като министър-председател“, добави премиерът Абе.

"Бих искал искрено да се извиня на гражданите на Япония, че напуснах поста си, докато ми остава още от мандата, на фона на коронавирусните неволи и различни политики, които са в процес на имплементация", каза той, покланяйки се в знак на уважение.

Абе изрази съжаление, че не е изпълнил основните си обещания, сред които да принуди Северна Корея да върне обратно в страната японски граждани, отвлечени преди десетилетия; разрешаване на териториален спор с Русия; и основен ремонт на конституцията, за да се даде повече власт на войската.

Премиерът Абе отдавна страдаше от хроничен улцерозен колит. Заболяването го принуди да подаде оставка през 2007 г. - първият път, когато той оглави правителството.

Сега, след седмици спекулации, че той отсъства от обществения поглед въпреки тревожната ситуация с коронавируса в Япония, той отново подаде оставка поради същото заболяване.

Като японски министър-председател с най-дълъг стаж той оставя след себе си наследство на стабилността и силна централизирана власт, която позволи на агресивните стимули да съживят икономиката. Той подобри отношенията със САЩ,  правейки често компания за голф на президента Доналд Тръмп.

И въпреки това неговото правителство беше затънало в скандал, включително говорене за фаворизиране и умишлено унищожаване на публични досиета. Когато пандемията удари страната, отговорите му често бяха критикувани като бавни, неефективни или липсващи.

И може би най-важното за Шиндзо Абе беше неговото съкровено и силно противоречиво желание да преразгледа пацифистката конституция на Япония по време на мандата си. Това желание поне засега се е изпарило.

Шиндзо Абе обяви, че "ще изпълнява твърдо задълженията си докрай", докато не бъде избран негов наследник. Съобщението му автоматично е предизвикало вот за нов лидер на неговата Либерално-демократична партия (ЛДП). Другия вторник партията  ще реши кога да проведе вътрешните избори, съобщава агенция Киодо. След вътрешния вот ще последва и парламентарен.