Германските износители са по-предпазливи за бъдещето

Секторът на машиностроенето експортната криза е преодоляна

15:02 | 26 август 2020
Обновен: 15:02 | 26 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германските износители гледат малко по-предпазливо по отношение на бъдещето със своите важни търговски партньори заради коронавируса. Барометърът, измерващ очакванията за износ на индустрията, през август пада с 2,4 до 5,1 пункта, обяви в сряда базираният в Мюнхен Институт за икономически изследвания Ifo в рамките на своето месечно проучване, пише Der Spiegel.

„Германската експортна индустрия се справя сравнително добре с оглед на трудната икономическа ситуация в много страни“, обобщи президентът на Ifo Клеменс Фуест.

След много силен ръст през предходния месец очакванията за износа в автомобилната индустрия този път намаляха.

"Въпреки това производителите все още планират значителен растеж", се посочва в изявлението.

„В сектора на машиностроенето изглежда, че експортната криза е преодоляна, засега не се очакват по-нататъшни спадове“, каза Фуест.

По-голям стимул в бизнеса с чужбина се наблюдава по отношение на електроиндустрията и сред производителите на метални изделия.

През първата половина на годината германският износ се срива с 13,4% до около 577 млрд. евро. В последно време бизнесът със САЩ в частност беше парализиран, докато търговията с Китай почти достигна нивото от предходната година през юни.

За експортната индустрия като цяло на най-голямата европейска икономика Германската търговско-промишлена палата (DIHK) прогнозира спад от 15% за 2020 г. и ръст от 5% за 2021 г.

Индексът на бизнес климата на Ifo отново се повишава през август, от 90.4 пункта до 92.6 пункта. В месечното проучване са включени 9000 предприемачи и мениджъри. Те заявиха, че положението на техните компании е забележимо по-добро и че бъдещите им очаквания продължават да се проясняват.

От друга страна, БВП на Германия се свива с 9,7% през второто тримесечие на годишна база, сочат данни на Федералната статистическа служба. Първоначалната оценка на институцията е за спад от 10,1%. Този е най-голямото понижение, откакто се изготвят данни на тримесечна база за Германия през 1970 г.

Основната причина за спада са мерките за ограничаване на пандемията, които парализираха голяма част от икономиката през пролетта - магазините, хотелите и ресторантите трябваше да се затворят, предприятията да прекратят производство частично или изцяло, а търговските панаири, конференции и концерти бяха отменени. Туристическата индустрия беше блокирана до лятото. Кината, театрите, музеите досега не можеха да планират дейност при пълен капацитет.

За третото тримесечие на тази година икономистите очакват значителен растеж на фона на разхлабените ограничения.