Тръмп отмени търговските преговори с Китай

Съмненията около бъдещето на търговското споразумение нарастват

16:34 | 19 август 2020
Обновен: 17:36 | 19 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Американският президент по време на предизборно шествие в град Юма, щата Аризона. Снимка: Bloomberg
Американският президент по време на предизборно шествие в град Юма, щата Аризона. Снимка: Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп заяви, че отменил планираните търговски преговори с Китай. Това повдига допълнителни съмнения за бъдещи фази и споразумението като цяло. Сделката от фаза 1 на търговските преговори към момента е единствената точка на стабилност във все по-напрегнатите отношения, пише Bloomberg.

„Не желая да говоря с Китай в момента“, заяви американският президент на посещение в град Юма, щата Аризона.

Първата фаза от търговското споразумение, което влезе в сила през февруари, включваше клауза налагаща провеждане на дискусии на всеки шест месеца. Китайският вицепремиер Ли Хъ трябваше да проведе видеоконференция с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите Стивън Манучин. Тази среща обаче беше отложена за неопределено време.

Днес говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиен не пожела да коментира ситуацията и пренасочи въпроса към „компетентния отдел“ на ведомството.

Въпреки, че Китай продължава да изпълнява обещаното от тях преструктуриране по защитата на интелектуалната собственост, покупките на американски стоки са много под обещаните количества.

На фона на Covid-19, шансът това да се промени е минимален. Провалът на сделката допълнително увеличава риска от започването на нова търговска война, която има потенциала да застраши световната търговия.

В интервю пред Bloomberg Televison, Чарлз Фрийнман, старши вицепрезидент на търговската камара на САЩ за Азия, определи първата фаза на сделката като „яркото място“ в отношенията между двете страни.

„Сигурен съм, че президентът, гледайки към предстоящите избори и фондовите пазари, осъзнава, че колкото и да е трудно да накара Китай да изпълни ангажиментите си, много по-лош вариант би бил цялостното заличаване на сделката“, добави още той.

Относно подобен сценарий американският президент отговори лаконично с "Ще видим какво ще се случи."

Прекратяването на сделката изисква писмено уведомление и то влиза в сила след 60-дневен срок, освен ако и двете страни не се споразумеят за друга дата.

Търговските преговори никога не са фигурирали в официалния календар на Вашингтон или на Пекин. 

По-рано говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиен заяви, че информация за бъдещо насрочване на преговорите ще бъде публикувана „когато му дойде времето“.

Причините на президента Тръмп да засили натиска върху Китай варират - от недоволството и протестите в Тайван и Хонконг, до популярните приложения WeChat и TikTok, като по този начин американският държавен глава желае да си осигури предизборна преднина.

Една от основните цели на президента Тръмп при изготвянето на споразумението беше намаляването на американския дефицит с Китай. Към днешната дата той се увеличава. Дори ако Пекин може да закупи достатъчно соеви зърна, царевица или свинско месо, за да изпълни обещанията си, то вероятността да закупи достатъчно петрол и бензин, за ​​да отговори на енергийните си обещания е минимална.

Вносът на

Прекратяването на международните пътувания засегна желанието на Пекин да закупи нови американски самолети. А пък възбраната на стотици хиляди китайски граждани да пътуват до САЩ по образователни или туристически причини се отрази на китайския износ на услуги.