Втора нощ на сблъсъци в Беларус заради спорните резултати от изборите

Властите съобщиха за един починал протестиращ, а с достъпът до интернет имаше проблем за втори пореден ден

08:22 | 11 август 2020
Обновен: 08:25 | 11 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полицията в столицата на Беларус Минск изстреля гумени куршуми за втора поредна вечер, за да потуши протестите след оспорваните резултати от президентските избори, които се проведоха в неделя, съобщава BBC.

Властите заявиха, че един демонстратор е загинал, когато в ръцете му е паднало експлозивно устройство. Това е първата потвърдена жертва от началото на сблъсъците.

Според обявените резултати досегашният президент Александър Лукашенко печели изборите с 80% от гласовете. Основният му съперник Светлана Тихановская отказа да приеме резултатите, като заяви, че е истинският победител.

Липсата на контрол, тъй като няма наблюдатели на изборите, доведе до твърденията за фалшифициране на вота.

Изборите се проведоха на фона на нарастващото разочарование от управлението на Лукашенко, като опозиционните митинги привличаха големи тълпи. През предходните дни имаше репресия срещу активисти и журналисти.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., описва привържениците на опозицията като "овце", контролирани от чужбина, и обеща да не позволяват страната да бъде разкъсана.

Полицията в Минск изстрелва гумени куршуми, като използва и сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръсне хиляди демонстранти, които се събират в столицата. Протести се проведоха и в други белоруски градове.

Протестиращите се опитаха да изградят барикади. Редица хора са били арестувани. Една журналистка е ранена, съобщиха нейни колеги и очевидци.

По-късно в понеделник вътрешното министерство заяви, че протестиращ е починал, когато „се е опитал да хвърли неидентифицирано взривно устройство към органите на реда“.

"То избухна в ръката му", се казва в изявление на министерството.

Няколко метростанции в града бяха затворени, а с достъпът до интернет имаше проблем за втори пореден ден.

Кандидатът от опозицията заяви, че резултатите от изборите, публикувани в понеделник сутринта, "напълно противоречат на здравия разум" и властите трябва да помислят как мирно да предадат властта.

"Видяхме, че властите се опитват да задържат позициите си със сила", каза тя.

Каква е международната реакция?

Руският президент Владимир Путин поздрави своя беларуски колега за победата му, въпреки търканията по обвинения в руски заговор, който Лукашенко се опита да свърже с опозицията.

Лидерите на Китай, Казахстан, Узбекистан, Молдова и Азербайджан изпратиха съобщения за подкрепа.

Германското правителство заяви, че има „силни съмнения“ относно изборите и че минималните стандарти не са спазени.

САЩ казаха, че са „силно загрижени“ от изборите и призоваха правителството да „уважава правото на мирно събрание и да се въздържа от използването на сила“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен призова да бъдат публикувани резултатите от изборите.

"Тормозът и насилствената репресия на мирните протестиращи няма място в Европа", каза тя.