Петролът поскъпва на фона на прогнозата на Saudi Aramco за ръст на търсенето

В Азия потреблението на петрол се възстановява близо до нивата от преди коронакризата

10:06 | 10 август 2020
Обновен: 10:06 | 10 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът прекъсна двудневния спад на цената си, след като държавната петролна компания Saudi Aramco прогнозира, че търсенето ще продължи да се подобрява през останалата част от годината, въпреки че все още много региони по света не успяват да овладеят разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Потреблението на лекия суров петрол в Азия се възстановява почти до нивата от преди пандемията, заяви главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насер в неделя, след като най-големият износител на петрол в света отчете спад в печалбата си за второто тримесечие.

Междувременно сондажната активност в САЩ намалява до най-ниското си ниво от 15 години насам, след като редица фирми се отказаха от плановете си за растеж.

Петролът показва признаци, че може да се откъсне над цената от 40 долара за барел, на която е закотвен от началото на юни. Но съмненията за устойчиво възстановяване се увеличават заради нестихващото разпространение на коронавируса. Към 9:59 часа българско време цената на американския суров петрол се повишава с 1.09% на борсата в Ню Йорк до 41.67 долара за барел за доставка през септември. Брент поскъпва с 0,74% до 44.73 долара за барел. 

Все пак страните от ОПЕК+ са решени да тестват апетита към търсенето, връщайки част от предлагането на пазара от този месец след историческото свиване на производството.

Възстановяването на търсенето е по-добро от предварителните очаквания и това подкрепя цените, коментира Майкъл Макарти, главен пазарен стратег в CMC Markets. Той обяснява, че облекчаването на рекордното свиване на производството на петрол на страните членки на ОПЕК+ вече е в сила, но настроенията за икономическото възстановяване през втората половина на тази година остават смесени.

Търсенето на петрол е около 90 млн. барела на ден, твърди Насер. Преди пандемията нивото бе около 100 млн. барела на ден. Държавната компания Saudi Aramco регистрира спад от 73% на нетната си печалба през второто тримесечие на тази година, след като цените на петрола се сринаха заради пониженото потребление.