За първи път от 1990: Рекорден ръст на германския износ през юни

На фона на рецесията обаче износът към важни търговски партньори все още е под нивото от предходната година

15:30 | 7 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският износ се възстановява след коронакризата. За първи път от 30 г. насам през юни той нараства с 14,9% на месечна база, пише Die Zeit, базирайки се на данни на Федералната статистическа служба.

На фона на рецесията износът към важни търговски партньори все още е под нивото от предходната година. Компаниите са изнесли в чужбина стоки на стойност 96,1 млрд. евро, което е с 9,4% по-малко отколкото през юни 2019 г.

През април износът се свива с 24% на месечна база заради пандемията, което е най-голямото понижение от август 1990 г.

Вносът, от друга страна, нараства със 7% в сравнение с предходния месец, но се понижава с 10% на годишна база.

За сравнение консенсусната прогноза беше за повишение на износа с 13.3% през юни спрямо предходния месец, както и за ръст на вноса с 10.9%, което означава, че поне отчасти днешните данни са разочароващи. 

Най-голямата европейска икономика е изправена пред дълбока рецесия през 2020 г. Европейската комисия прогнозира спад на брутния вътрешен продукт от 6,3%, като това би бил най-големият спад в следвоенния период.

Според изчисленията на Германската търговско-промишлена палата износът ще се свие с 15% заради пандемията през 2020 г.

Докато износът за Китай нараства с 15.4% през юни на годишна база, експортът за САЩ, които бяха особено засегнати от пандемията, падна с почти 21%. Износът за Великобритания се свива с почти 16%.

Още по темата

Междувременно, надеждите за бързо икономическо възстановяване в Германия започват да нарастват след доброто представяне на производствения сектор.

Индустриалното производство в най-голямата европейска икономика нараства с 8,9% през юни на месечна база - малко над очакванията на икономистите за ръст от 8,1%, следвайки данни от четвъртък, които показват, че търсенето в сектора нараства.

Скорошните данни сигнализират, че германската икономика може да се възстанови по-бързо от кризата от тези на съседните си страни след рекордния спад на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие. 

Индустриалните поръчки през юни нарастват с 27,9% и се покачват за втори месец подред, след като преди това пандемията предизвика рекорден спад в търсенето.