ЕС ще разследва сделкатa на Google за придобиване на Fitbit

От ЕК се опасяват относно начина, по който Google ще съхранява данните за здравословното състояние на потребителите

20:25 | 4 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google ще подлежи на обстойно разследване от страна на Европейския съюз относно сделката за 2.1 млрд. долара за придобиването на компанията за смарт часовници и гривни за фитнес тренировки Fitbit. От Брюксел се опасяват, че данните за здравословното състояние на потребителите може да засилят влиянието на Google при онлайн рекламите, съобщава Bloomberg.

ЕС ще разследва как информацията от фитнес тракерите на Fitbit ще увеличи преимуществото на Google в дигиталната реклама, в която конкурентите ще са ощетени, посочват от Европейската комисия в официална позиция. От комисията определиха 9-ти декември като краен срок, до когато може да бъде наложено вето върху сделката или тя да бъде одобрена.

Регулаторите разглеждат все по-подробно подобни сделки, като целта е да възпрепятстват големите компании, които се опитват да утвърдят доминацията си на нови иновативни пазари, където често данните са най-ценният актив.

Експертите, които в публичното пространство защитават правото на поверителност на потребителите, призовават ЕС да проучи как сделката може да позволи на Google да разшири влиянието си в здравеопазването.

„Тези данни предоставят ключова информация за живота и здравословното състояние на потребителите на устройствата“, коментира Маргрет Вестагер, еврокомисар по въпросите  на конкуренцията. „Целта на нашето разследване е контролът на Google върху събраните данни чрез смарт устройствата след финализирането на сделката да не наруши конкуренцията“, обясни тя.

„Google отбелязва, че сделката е за устройства, а не за данни. Има силна конкуренция от страна на Apple, Samsung, Garmin, Fossil, Huawei, Xiaomi и много други, когато става дума за смарт часовници и фитнес тракери. Те предлагат множество продукти на различни цени. А в момента ние не продаваме устройства като тези“, се посочва в позицията на американската компания.