Бежовата книга на Фед: Признаците на възстановяване нарастват през юли

Икономическата активност е далеч от нивата преди пандемията, посочват обаче от централната банка

21:41 | 15 юли 2020
Обновен: 22:05 | 15 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Maranie Staab/Bloomberg
Снимка: Maranie Staab/Bloomberg

Американската икономика показа нарастващи признаци на възстановяване в началото на юли, след като много щати премахнаха блокадите заради разпространението на коронавируса и потребителската активност започна да се възобновява, сочи нов доклад на Федералния резерв, цитиран от Bloomberg. 

“Икономическата активност се повишава в почти всички райони, но остава далеч под нивата отпреди коронавирусната пандемия”, заяви централната банка в Бежовата си книга в сряда. 

Докладът, подготвен от Фед Чикаго, се базира на информация на 12-те регионални централни банки, събрана преди 6 юли. 

Въпреки че икономическата активност нараства в края на май и началото на юни, увеличаването на новозаразените с коронавирус в много страни вероятно е помрачило възстановяването след периода, разглеждан в Бежовата книга. Калифорния отново наложи строги мерки срещу Covid-19, а Тексас и Флорида ограничиха някои активности. 

Гуверньорът на Фед Лаел Брайнард заяви във вторник, че централната банка трябва да се фокусира върху предоставянето на подходящата парична политика в дългосрочен план, имайки се предвид несигурните икономически перспективи. 

„Все още ни заобикаля гъста мъгла на несигурност и преобладават рисковете в посока надолу“, коментира Брайнард по-рано тази седмица.