Стрес тестът на Фед: Банките в САЩ са достатъчно силни да издържат на коронакризата

Фед изисква от банките да прекратят обратното изкупуване на акции и да намалят дивидентите

08:42 | 26 юни 2020
Обновен: 18:35 | 26 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Федералният резерв обяви в четвъртък, че продължителният икономически спад може да натовари най-големите банки в страната със загуби до 700 млрд. долара заради лоши кредити. Поради това от Фед наредиха на банките да намалят дивидентите и да прекратят обратните изкупувания на акции, съобщава The Wall Street Journal.

При най-лошия сценарий, при който безработицата остава висока и икономиката не се възстановява до ръст през следващите няколко тримесечия, 33-те най-големи банки в САЩ ще отчетат тежки загуби заради отпуснати заеми, което би разрушило капиталовите буфери, чието предназначение е да поддържа финансовата им стабилност. Това обявиха от централната банка на САЩ при представянето на резултатите от годишните стрес тестове.

Целта на стрес тестовете е да оценят състоянието на банковата система в страната, като през тази година те бяха разширени, за да оценят въздействието от икономическия спад заради разпространението на коронавируса. От Фед отбелязват, че американските банки са достатъчно силни, за да издържат на кризата и че трябва да ограничат изплащането на дивиденти и обратни изкупувания на акции, за да се уверят, че ще останат стабилни.

Банките, които ще обявят плановете си за изплащане на дивиденти за следващото тримесечие през следващите дни, няма да могат да правят плащания, които са по-големи от средната им тримесечна печалба спрямо последните четири тримесечия.

Също така Фед забранява на банките да извършват обратни изкупувания на акции през третото тримесечие. Повечето от големите банки се съгласиха да прекратят изкупуванията още през второто тримесечие. Обратните изкупувания са основния начин, по който американските банки връщат капитала на акционерите.

Поради несигурността, пред която секторът се изправя, Фед изисква от банките отново да представят актуализирани капиталови планове по-късно през тази година.