За първи път в съвременната история растежът на световното население ще спре

В Азия и Централна и Източна Европа ще се наблюдават някои от най-бързите спадове

15:51 | 15 юли 2020
Обновен: 15:52 | 15 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Населението на света вероятно ще намалее след 2050 г., сочи анализ. Това е потенциална заплаха за световната икономика, тъй като намаляването на броя на хората в трудоспособна възраст засяга производството и данъците, пише Bloomberg.  

Това би бил първият път в съвременната история, когато ръстът на броя на жителите по света ще спре, твърдят изследователи от списание The Lancet. 

Достъпът до контрацепция и образованието на жените ще изпрати плодовитостта под нивото, необходимо за поддържане на сегашното население, посочват авторите. 

„Това проучване предоставя на правителствата на всички страни възможност да започнат да преосмислят своите политики за миграция, работна сила и икономическо развитие за справяне с предизвикателствата, представени от демографските промени“, заяви водещият автор Кристофър Мъри, директор на Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Медицинския факултет на Вашингтонския университет.   

От 1950 г. населението в световен мащаб се увеличава между 1% и 2% всяка година. Растежът ще продължи и вероятно ще достигне връх през 2064 г. от около 9,7 милиарда души, а след това ще намалее до около 8,8 милиарда до 2100 г. - с около 2 милиарда по-малко в сравнение с предишните прогнози, сочи докладът. 

В Азия и Централна и Източна Европа ще се наблюдават някои от най-бързите спадове, сочи още анализът.  

В 23 страни населението ще се свие наполовина, включително в Япония, Тайланд, Италия и Испания, прогнозират авторите. 

Предполага се, че САЩ ще имат четвъртото по големина население в трудоспособна възраст в света през 2100 г. след Индия, Нигерия и Китай. Имиграцията вероятно ще поддържа работната сила на страната, като се предполага, че половин милион повече хора ще имигрират в САЩ, отколкото ще емигрират през 2100 г.  

Субсахарска Африка може да стане по-мощна, тъй като населението й се увеличава, а Индия и Китай също ще получат влияние. Проучването предвижда и огромни промени в глобалната възрастова структура - хората над 80 години ще са по-многобройни от децата под пет години.  

Демографската криза може да има големи последици за икономиката. По-ниският брой работници ще доведе до икономически спад и по-бавен растеж на стандарта на живот и ще увеличи тежестта за покриване на пенсиите и здравеопазването, посочват авторите. 

„Съществува много реална опасност на фона на намаляващото население някои страни да обмислят политики, които ограничават достъпа до репродуктивните здравни услуги, което да доведе до потенциално пагубни последици“, каза още Кристофър Мъри.