Несигурността около новата учебна година е главоболие за търговците на дребно

Малко над една четвърт от родителите не са сигурни кога ще пазаруват за новата учебна година, сочи ново изследване на Deloitte

20:29 | 8 юли 2020
Обновен: 21:17 | 8 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Родителите на знаят кога и дали децата им ще се върнат отново на училище. Това е голямо главоболие за търговцияте на дребно, които разчитат силно на тях за летните си продажби на облекло и пособия, пише Bloomberg. 

Малко над една четвърт от родителите не са сигурни кога ще пазаруват за новата учебна година, сочи ново изследване на Deloitte. Имайки се предвид дистанционното обучение, което беше въведено заради коронавирусната пандемия, 40% от родителите очакват да закупят по-малко от обичайните пособия, необходими за учебния процес. 

Това също така означава, че учениците от всички класове ще имат нужда от лични компютри. В резултат на това се очаква разходите в сектора на технологиите да се повишат с 28%. Прогнозата е, че именно подобни харчове ще подкрепят сезона на пазаруване преди новата учебна година, като Deloitte изчисляват, че общите разходи могат да надхвърлят 28 милиарда долара. 

Тенденциите вероятно ще варират значително в зависимост от местните условия, което означава, че сезонът на връщане към училище през 2020 г. ще изглежда много по-различен от този от миналите години. Търговците на дребно трябва да останат пъргави и да предоставят продуктите „на правилното място в точното време“, казва Жан-Емануел Бионди, директор в Deloitte Consulting LLP.

Продажбите за

Продажбите за новата учебна година и в рамките на летния сезон имат нарастващо влияние за търговците на дребно на фона на увеличаващата се конкуренция за милиардите, които семействата харчат ежегодно за раници, таблети, обувки и пр. Тази година дезинфектантите за ръце също ще бъдат част от списъка с необходими продукти за училище. 

Несигурността около началото на учебната година обаче може да доведе до промени. 40% от родителите очакват да започнат да пазаруват за училище четири до шест седмици преди началото на новата учебна година, установява проучването на Deloitte. Мнозина от тях обаче не са сигурни кога ще преминат към подобни покупки. 

Търговците на дребно отчитат предизвикателството. Kohl's например следи отблизо ситуацията. Компанията иска да се увери, че може да предостави на клиентите си това, което търсят, коментира по-рано нейният главен изпълнителен директор Мишел Гас.

Walmart е създала на своя уебсайт определени секции за учители и за средства за виртуално обучение. Най-големият търговец на дребно в света също рекламира своите безконтактни възможности за доставка.