Коронавирусът променя възприятията за световните сили

Влиянието на САЩ намалява, китайското се засилва, обобщава проучването „Трансатлантически тенденции“

22:02 | 2 юли 2020
Обновен: 22:12 | 2 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

САЩ дълго време бяха най-влиятелната държава в света във воененен, икономически и културен план. Тогава настъпи коронакризата и в рамките на няколко месеца всичко придоби малко по-различен облик. САЩ все още се възприемат като най-важната и силна нация, но влиянието им намалява - паралелно с това Китай става все по-значим, пише Франческа Полити за „Зюддойче Цайтунг“.

Това е резултат от годишното проучване „Трансатлантически тенденции“, което този път беше проведено в два кръга, съответно през януари и май. Основният извод е, че разпространението на коронавируса променя цялостно възприятията за великите сили, посочва авторът. Влиянието на Европейския съюз леко намалява, в същото време Германия става все по-ключова на европейско ниво. САЩ не са единствената страна, която се справя незадоволително с кризата - Русия я следва плътно. Общо 6 хил. респонденти в Германия, Франция и САЩ са интервюирани за изследването по инициатива на германския фонд „Маршал“, института „Монтейн“ и фондация „Бертелсман“.

САЩ

Изследването се случва в момент, когато САЩ все още се борят с разпространението на коронавируса. Първоначално президентът Доналд Тръмп омаловажи пандемията. С 2,5 милиона жертви и над 125 хил. смъртни случаи сега САЩ са най-засегнатата от пандемията страна в света. Някои губернатори на отделните щати бяха принудени да спрат облекчаването на мерките. Това рефлектира и върху възприятията на хората. Докато 76% от американците смятат страната си за водеща световна сила, само 55% от французите и 54% от германците са на това мнение, става ясно от анализа.

Според Мартин Куенцес, заместник-директор на парижкия клон на мозъчния тръст German Marshall Fund, девалвиращото влияние на САЩ е процес, започнал през последните няколко години на мандата на Барак Обама, протичащ след това по време на този на Тръмп, но продължава особено скоростно след избухването пандемията. "Много е вероятно тази тенденция да продължи и след кризата, поне в средносрочен план", заяви Куенцес.

Китай

Успоредно с намаляващото влияние на САЩ значимостта на Китай нараства, отбелязва Полини. Откакто започна пандемията, все повече хора смятат, че азиатската суперсила е най-влиятелната страна в света - особено във Франция, където делът на анкетираните, които споделят това мнение, се увеличава от 13 на 28% само за четири месеца.

„Коронакризата показа зависимост от Китай, особено по отношение на недостига на маски“, уточнява Мартин Куенцес. Според проучването обаче влиянието на най-населената държава в света обикновено се възприема като заплаха и нейното господство се оценява отрицателно. Затова респондентите призовават за по-строга позиция по отношение на Китай, особено по отношение на казуси, свързани с климатичните изменения, човешките права  и киберсигурността.

Европа

Според проучването нагласите на респондентите по отношение на Европа  са се променили до известна степен. Германия остава най-влиятелната страна в очите на германците и французите, но не такова е отношението към Франция. За авторите на изследването това е знак, че френският президент Еманюел Макрон не е бил достатъчно убедителен в рамките на кризисното управление, особено сред по-възрастните хора. Ролята на Великобритания също става все по-маргинална освен според американците. Те смятат, че Обединеното кралство е много по-значимо от всяка друга страна в Европа.

Коронакризата промени приоритетите, особено тези на американците – климатичните промени, търговията и борбата с тероризма бяха най-важните теми ца тях преди пандемията, а сега здравето им е основен приоритет. Германците и французите, от друга страна, все още смятат, че е преди всичко е необходимо сътрудничество между държавите, особено що се отнася до климатичните изменения, заключава в разработката си Франческа Полини.