Унгария затяга контрола за пътувания и отхвърля препоръките на ЕС

Будапеща ще въведе отново задължителния коридор за преминаващи през страната

12:05 | 2 юли 2020
Обновен: 12:10 | 2 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгария няма да се съобрази с препоръките на Европейския съюз да започне да отваря постепенно границите си за пристигащи граждани от страни извън блока, заяви министър-председателят Виктор Орбан, цитиран от Bloomberg. Орбан аргументира решението си със засилените опасения заради ръста на случаите на коронавирус в редица държави.

По-рано през тази седмица ЕС препоръча на всички страни членки да премахнат ограничителните мерки за пътувания, включително и за Китай, тъй като Брюксел очаква реципрочни действия за европейските туристи от страна на Пекин. „От включените държави в списъка на ЕС Унгария ще разреши безпрепятственото пътуване единствено от и до съседна Сърбия“, заяви Орбан в четвъртък след среща с унгарския щаб за борба с коронавируса в Будапеща.

„Към момента не може да изпълним препоръките на ЕС за влизането на територията на Унгария на граждани, които пристигат от страна извън блока, с изключение на Сърбия. Спазването на препоръките би било в противоречие със здравните интереси на унгарския народ“, написа унгарският премиер в профила си във Facebook.

Унгария също така ще въведе отново задължителен коридор за преминаващите през страната, става ясно още от думите на Орбан. От началото на пандемията Унгария успява да избегне широко разпространение на коронавируса в страната. Към момента в Унгария, чието население е близо 10 млн. души, установените заразени с коронавирус са 4157, а смъртните случаи са 586.