Унгария отмени извънредното положение

С това решение отпадат и неограничените правомощия на президента Орбан

15:27 | 16 юни 2020
Обновен: 15:37 | 16 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгарският парламент отмени противоречивия закон за извънредно положение в борбата с коронавируса, който даде на консервативния премиер Виктор Орбан абсолютни правомощия за управление, пише Die Zeit.

Мнозинството от гласувалите депутати подкрепиха отмяната на закона, който бе остро разкритикуван от опозицията в Унгария и от европейските партньори.

Законът за извънредно положение влезе в сила на 30 март в разгара на коронакризата и позволи на Орбан да управлява неограничен период с укази. Законът предвиждаше и до пет години затвор за разпространение на фалшиви информация относно пандемията или правителствените действия.

Критиците обвиниха Орбан, че е използвал борбата с пандемията като предлог, за да разшири своята власт и да подкопае демокрацията в Унгария.

Орбан от години е критикуван за потискане на гражданските права, както и в посока на независимостта на съдебната система и свободата на медиите и изразяването.

Наскоро министерството на външните работи на Нидерландия публикува изявление от името на 13 страни, в което те обвиняват унгарското правителство, че се противопоставя на върховенството на закона, демокрацията и основните ценности на Европейския съюз.