Проучване: Унгария получава най-висок дял от програмата на ЕС за справяне с коронавируса

Италия, от друга страна, ще получи подкрепа само от 2,3 милиарда евро

18:00 | 18 април 2020
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Според изследване на Der Spiegel Унгария получава най-голям дял от финансовата програма на Европейския съюз (ЕС) в кризата с коронавируса. 5,6 милиарда евро от общо 37 милиарда евро ще постъпят в страната, като стойността съответства на 3,8% от брутния вътрешен продукт на Унгария, пише Die Zeit.

Унгария не е от страните членки на ЕС, които са особено засегнати от коронавирусната пандемия. Наскоро университетът „Джон Хопкинс“ регистрира 1834 инфекции и 172 смъртни случаи там. Италия, от друга страна, ще получи подкрепа само от 2,3 милиарда евро, което отговаря на 0,1% от нейния БВП. За сравнение: там 172 444 души са заразени с коронавирус, а починалите досега са общо 22 745.

Средствата се отпускат съобразно сложен коефициент на разпределение.

Унгария отдавна е критикувана за липсата на върховенство на закона. Съвсем наскоро премиерът Виктор Орбан удължи извънредното положение в страната със специален закон.

Европейската комисия прие Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса, Coronavirus Response Investment Initiative (CRII), която влезе в сила от началото на месеца.