Икономиката на Франция - в търсене на изгубеното доверие

Френското правителство се бори с рецесията, но доверието в политическата класа спада

11:15 | 7 юни 2020
Преводач: Стефимир Гроздев
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Ситуацията във Франция след коронавируса едва ли би могла да бъде по-сериозна. Според последните прогнози френското правителство очаква икономиката на страната да се свие с 11% през тази година, пише за Die Zeit Тасило Хумел.

Правителството на президента Еманюел Макрон се стреми да овладее мащаба на кризата. В четвъртък Макрон покани на среща на върха своите министри и най-важните представители на бизнеса и синдикатите не чрез видеовръзка, а в Елисейския дворец.

Социалните реформи на Макрон, които са предмет на дискусии по време на тези срещи от две години, сега са игнорирани. Няма табута, дори вече се обсъждат временни намаления на договорените заплати. Президентът е в режим на криза и посланието му е ясно: Франция може да излезе от нея само чрез солидарност, пише авторът.

Но докато Макрон все още обсъжда подходящите мерки за икономически стимули в Париж, германският канцлер Ангела Меркел се появи пред обществеността в четвъртък и представи пакет от стимули за 130 милиарда евро. Правителството на Макрон също предостави огромен обхват в бюджета за стимулиращи мерки. "Но досега правителството работи в посока да спаси компании и работни места и да запази покупателната способност на населението в граници", казва Хелен Бодшон, икономист във Франция към базираната в Париж банка BNP Paribas. "Все още чакаме мащабен план за стабилизиране на икономиката", допълни обаче тя. Вероятно Макрон ще презентира плана си след месец, информира Die Zeit.

Дирк Шумахер, анализатор за еврозоната във френската инвестиционна банка Natixis, твърди: "Френският пакет стимули се забавя, тъй като извънредното положение във Франция продължава по-дълго. Мерките биха дали резултат само ако всички основни хигиенни мерки бъдат премахнати и компаниите отново могат да работят при пълен капацитет, става ясно още от думите на анализатора.

Правителството успя да избегне значителен ръст на безработицата с 13 милиона заявления за частична безработица, припомня Die Zeit.

Икономическите данни обаче са тревожни. Френският министър на труда Мюриел Пенико предупреди миналата седмица, че равнището на безработица ще се повиши до над 10% . Във вторник финансовият министър Бруно льо Мер коригира прогнозата си за спада на брутния вътрешен продукт  - от 8 на 11%, посочва Хумел.

Още по темата

Франция осигурява 1 млрд. евро за подкрепа на заетост сред младите

"Икономическите щети са екстремно високи", пояснява финансовият министър.

Що се отнася до Италия и Испания - повечето рейтингови агенции и банки във Франция очакват рецесия от около 10%“. За сравнение: За Германия Бундесбанк очаква икономиката на страната да се свие с около 7%.

Коронаврусът удари Франция особено силно, не само в здравен аспект, но и икономически. „Туристическата индустрия ще пострада най-много и най-дълго“, казва Бруно Дюкудре от Френската обсерватория за икономическата конюнктура (OFCE). Всъщност никоя държава в Европа не е по-зависима от международната туристическа индустрия. Според Световната организация по туризъм (UNWTO) Франция от години е най-посещаваната страна в света. Освен това, водената от Airbus и Air France авиационната индустрия - един от най-важните сектори за френската икономика, също може да е потърпевша в случая. Секторът на стоките и услугите от висок клас, който е изключително значим в страната, вече е засегнат, поне до момента, в който има по-малко на брой хора по летищата и търговските центрове, става ясно от материала.

Икономистите във Франция са все по-наясно с един фактор, чието значение нараства в условията на криза - френското потребителско поведение. Banque de France изчислява, че домакинствата във Франция са натрупали спестявания от около 60 млрд. евро през двата месеца на пандемията.

 "Големият въпрос сега е как ще се разходят тези спестявания", каза Арно Фонтейн, анализатор от инвестиционната банка Natixis. Разбира се, той се надява сънародниците му да похарчат тези пари възможно най-скоро, стимулирайки местната кономика. Бруно Дюкудре обяснява, че това ще зависи главно от това колко уверени са хората за бъдещето и доколко се доверяват на своето правителство.

По данни на скорошно проучване само 42% от населението се доверяват на правителството на Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип в кризата, отбелязва Тасило Хумел. От седмици коментаторите критикуват все още присъстващия централизъм на правителството в Париж, което завзе властта в кризата и бавно отхлабва ограниченията и блокадите за всички региони на страната. Според представително проучване половината от французите смятат, че работните им места са застрашени. 62% от респондентите заявяват, че покупателната им способност вероятно ще се влоши. Това обезпокоява икономистите, защото се знае, че субективният потребителски климат определя и какви ще бъдат разходите на отделните потребители.

Политическата програма на Макрон - отворени граници и всеобхватен ангажимент към глобализацията, повече частна и по-малко държавна икономика, изглежда като от друга епоха по време на пандемията. Рейтингът на Макрон спада. Той вероятно ще опита да въведе преструктуриране в редиците на френското правителство. Предстоят преговори, подчертава още Тасило Хумел.