Главният епидемиолог на Швеция за първи път призна за пропуските си

Страната предприе много по-либерални мерки от останалата част на Европа в борбата с пандемията

18:09 | 3 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Loulou D'Aki/Bloomberg
Снимка: Loulou D'Aki/Bloomberg

Водещият шведски епидемиолог в борбата с коронавируса - Андерс Тегнел, за първи път призна за пропуски в изработения от него модел за справяне с коронавируса в страната, пише Die Zeit.

„Швеция трябваше да предприеме повече мерки в борбата срещу пандемията още от самото начало“, заяви Тегнел в интервю за Шведското национално радио. "Вярвам, че със сигурност има начин за подобрение в подхода към овладяване на заразата, разбира се. Щеше да е добре да се знае какво точно да се направи, за да се предотврати в по-голяма степен разпространението на инфекцията. Много шведи починаха твърде рано”, уточни той.

Според Тегнел, ако човек се сблъска със същото заболяване при сегашното ниво на познание за него, правилният път ще е някъде между шведския модел и онзи подход, който е предпиел останалият свят. Трудно е да се каже кои мерки в други страни биха имали най-голям ефект срещу пандемията, тъй като тези държави са предприели много мерки едновременно, пише Die Zeit.

Тегнел е изготвил шведската стратегия срещу пандемията. Швеция предприе много по-либерални мерки от останалата част от Европа. Училища, ресторанти и магазини не бяха затворени, а забраната за влизане в страната важи само за граждани извън ЕС.

Много хора одобриха модела за справяне със здравната криза, но постепенно критиките се увеличиха - преди всичко, защото инфекцията и смъртността все още са високи в сравнение с останалата част от Скандинавия.

Досега в страната с малко над десет милиона жители са починали почти 4500 души в резултат на коронавируса. 39 000 души са дали положителен тест до момента.