Спадът на американската икономика през първото тримесечие надмина очакванията

БВП на САЩ се понижава с 5% за периода януари-март, сочат ранните оценки

19:40 | 28 май 2020
Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg
Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

Спадът на американската икономика надминава очакванията на икономистите през първото тримесечие, когато мерките срещу разпространението на коронавируса влязоха в сила. БВП на САЩ се понижава с 5% на годишна база при средна прогноза на икономисти за спад от 4.8%, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на ранните оценки на търговското министерство на САЩ.

Свиването на американската икономика е най-голямото за тримесечие от последната рецесия насам. Повечето икономисти очакваха по-голям спад за второто тримесечие, тъй като мерките срещу пандемията продължиха седмици, преди поетапно да започнат да се отменят през май.

“Растежът за първото тримесечие се оказа негативен след само две седмици на замразяване на икономиката”, написа в бележка до клиентите икономист на High Frequency Economics. “Данните за второто тримесечие ще покажат масивен и безпрецедентен спад на БВП, като слабостта се разпространи в секторите”, смята тя.

Корпоратичните печалби в САЩ се понижават рязко в началото на 2020 г., сочи първата широка оценка на правителството. Нарежданията жителите да останат по домовете си, за да се преустанови разпространението на вируса, бяха въведени в средата на март и продължиха почти до края на първото тримесечие.

Във вторник IHS Markit прогнозира, че икономиката на САЩ ще се свие с 39% на годишна база през второто тримесечие. Наскоро подразделението на Федералния резрв в Атланта обяви очаквания за близо 42-процентен спад на икономиката между април и юни.

Потребителските разходи генерират над две трети от БВП на САЩ, а данните от четвъртък показаха, че те са намалели за периода януари-март, но спадът е по-малкък от първоначално изчисления. Потребителските разходи се понижават с 6.8% на годишна база през първото тримесечие, като данните бяха ревизирани в посока надолу от първоначалните очаквания за спад от 7.6%.

Бизнес инвестициите отслабват през първото тримесечие, като фиксираните инвестиции, изключващи жилищния сектор, се понижават със 7.9% на годишна база. Предишните очаквания бяха за спад от 8.6%.

Ревизираните данни показват, че нетният износ добавя 1.32 процентни пункта към БВП, тъй като вносът се понижава по-рязко от износа.

Печалбите на акция на компаниите от S&P 500 се понижават с 12.6% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо последното на 2019 г., показват данни на Refinitiv. Сред най-тежко засегнатите са финансовите дружества, както и енергийните и индустриалните компании.

Не всички сектори са понесли тежък удар от пандемията. Сред печелившите са технологичните и здравните компании, които отчитат ръст в цените на акциите си от 5%.

Анализатори очакват резултатите за второто тримесечие да са по-тежки и прогнозират печалбата на акция да се свие с около 43% до средата на 2019 г., посочват от Refinitiv. Според експерти понижението в приходите и продажбите на компаниите ще остане факт през втората половина на 2020 г., преди възстановяване да настъпи в началото на 2020 г.