Дания все още не отваря границите си, но облекчава мерките

Страната има капацитет за до 50 хил. теста за коронавирус на седмица

09:52 | 21 май 2020
Обновен: 06:43 | 5 юни 2020
Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Дания все още не иска да отваря границите си, но донякъде облекчава ограниченията за влизане на чужденци в страната. Правителството ще публикува нова информация за ситуацията с границите най-късно до 29 май, заяви премиерът Мете Фредериксен след почти 12 часа преговори с лидерите на парламентарните партии в Копенхаген, съобщава Die Zeit.

„За да се даде по-голяма сигурност на туристическата индустрия, това забавяне е препоръчително“, каза Фредериксен. По данни на правителството трябва да се изготви план за контролирано и постепенно възобновяване на летния туризъм.

Дания затвори своите граници, включително тези към Германия, на 14 март. За чужденците бе разпоредено да влизат в страната само при основателна причина. Списъкът с тези причини сега се разширява в съответствие със споразумение, постигнато в рамките на разговори с хора с постоянно местожителство в Германия или Скандинавия.

От понеделник всеки може да посети свой приятел, роднина или бизнес партньор в Дания. Всеки, който притежава лятна вила в Дания, също може да се върне в страната.

Междувременно става ясно, че Дания има капацитет да тества за коронавирус около 50 хил. души от населението си ежеседмично. Определено количество тестове обаче трябва да бъдат запазени за хора със симптоми, здравни специалисти, както и за персонал за социални грижи в старческите домове и пациенти на амбулаторно лечение. Дейността се извършва в 16 тестови центрове за Covid-19 на територията на цялата страна.