Докато светът се запасява с тоалетна хартия, Русия се запасява с кеш

Ежедневните скокове на изтеглянията съвпадат с редовните телевизионни брифинги на Путин

10:30 | 19 април 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Докато потребителите по цял свят се запасяваха с тоалетна хартия миналия месец преди вълната от правителствени мерки за ограничаване на вируса, руснаците се запасяваха с пари в кеш, пише Bloomberg.  

Около 1 трилион рубли (13,6 милиарда долара) са изтеглени от банкомати и банкови клонове от началото на март - повече, отколкото през цялата минала година, сочат данни на централната банка. 

„Хората се страхуваха, че банките няма да бъдат достъпни по време на карантината“, заяви Денис Порвай, анализатор в Райфайзенбанк в Москва. „Те изтеглиха пари по същата причина, поради която други се запасиха с храна”, добави той.  

Ежедневните скокове на изтеглянията съвпадат с редовните телевизионни брифинги на президента Владимир Путин, в които се очертават мерките за борба с коронавируса.  

Такъв скок имаше след като Путин обяви данък върху банковите депозити от над 1 милион рубли, а повече пари бяха изтеглени, когато удължи мерките за самоизолация поне до май. 

В средата на март се е повишило търсенето на основни хранителни стоки като елда и консервирано месо, заявиха търговците на дребно.