Китай започва да отменя карантината на Ухан от 8 април

Столицата на провинция Хубей в азиатската страна е мястото, от което започна разпространението на коронавируса

10:23 | 24 март 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската провинция Хубей обяви, че ще позволи придвижването в Ухан да бъде възстановено от 8 април, започвайки ефективната отмяна на масовата карантина в града, от който започна разпространението на коронавируса през декември, съобщава Bloomberg.

Хората в Ухан ще могат да напускат града и провинция Хубей, твърди изявление на правителството от вторник.

Отмяната на рестрикциите започва, след като Хубей докладва за нула заразени на 19 март - драматичен обрат спрямо пиковите дни на разпространението на коронавируса, който зарази над 80 хил. души в Китай и отне над 3 хил. живота.

Китайският президент Си Дзинпин изрази увереност, че неговото правителство е успяло да се справи с пандемията в страната. На 10 март той посети столицата на провинция Хубей за пръв път, след като заразата се появи.

Вирусът обаче се разпространи глобално, като сега Европа докладва за повече случаи на заразени от Китай.

На 23 януари Китай премина към безпрецедентни мерки, забранявайки движението в Ухан и съседните региони, които засегнаха около 60 млн. души в провинция Хубей.

Мерките преустановиха въздушните и железопътни пътувания и ограничиха движещите се с автомобили, като бяха въведени забрани събиранията на хора в опит гражданите да бъдат задържани по домовете си. Някои критици възприеха карантината като тежък подход вследствие на по-ранни неуспехи да се действа достатъчно бързо, за да се предотврати разпространението на вируса.

Тъй като Covid-19 се разпространи в глобален мащаб, множество други страни, включително Италия, Гърция, Великобритания, Филипините, Индия и др. също затвориха границите си.