Британска фондация призова Лондон да отпусне 22 млрд. паунда за подкрепа на работодателите

Според Resolution около 5 млн. служители в туристическия сектор ще бъдат засегнати от настоящите затваряния на обекти

14:20 | 19 март 2020
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Matt Dunham
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Matt Dunham

Правителството на британския премиер Борис Джонсън ще трябва да осигури пакет от мерки на стойност 22 млрд. паунда (25.5 млрд. долара), за да помогне на гражданите да се справят с предстоящите съкращения и загубени приходи в резултат на кризата около коронавируса, пише Bloomberg.

Според британската фондация Resolution около 5 млн. служители в туристическия сектор ще бъдат засегнати от настоящите затваряния на обекти, които са част от опитите за преустановяване на разпространението на коронавируса. За тях работата от домовете е по-малко възможна, отколкото за високоплатените служители, отбелязва фондацията.

Институцията призова правителството да въведе програма за законово задържане на плащания, за да предотврати масовата загуба на работни места. Фиксирана схема за изплащане на по 151 паунда седмично за 6 месеца би струвала около 3.6 млн. паунда, ако обхване 1 млн. служители, докато плащането на две трети от обичайната заплата на работниците ще струва около 8 млрд. паунда.

Предложението е базирано на законово установения начин на плащане на заплати по време на майчинство, което означава, че то може да бъде осигурено чрез използването на наличните механизми. Подобна система би била “значително по-предпочитана по отношение на оперирането и целите” пред предложенията, които бяха направени в САЩ,  или от тези на адвокатите за въвеждането универсален базов доход, с който да се изпращат фиксирани плащания на всички домакинства.    

“Спешно”

„Като се имат предвид ползите от поддържането на съществуващите връзки между компании и служители, предотвратяването на трайното нарастване на безработицата и бързото намаляване на фирмените разходи, превръщането на такава схема в реалност е не само силно желателно, но и спешно“, се казва в доклад, публикуван в четвъртък.

Британският финансов министър Риши Сунак тази седмица обеща да направи "каквото е необходимо", за да подкрепи страната през кризата, като обяви програма за 350 млрд. паунда, предвиждаща намаляване на данъците и средства за безвъзмездна подкрепа. 

„Сега този ангажимент трябва да бъде разширен до милионите работници и техните семейства, чийто поминък и жизнен стандарт са засегнати от замразяването на някои дейности", коментира Торстен Бел, изпълнителен директор на фондацията.