Авиокомпании в САЩ настояват за финансова подкрепа от 50 млрд. долара

Глобалната пандемия натежава на авиационната индустрия

11:22 | 17 март 2020
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Американските авиокомпании настояват за финансова подкрепа от 50 млрд. долара за справяне с коронавируса - над три пъти повече от тази след атаките от 11 септември, съобщава The Wall Street Journal.

Точната форма на помощта и нейният размер са обект на дискусии с администрацията на американския президент Доналд Тръмп и лидери на Конгреса. Потенциален пакет от мерки може да включва подкрепени от правителството заеми, парични субсидии, данъчни облекчения и др., твърдят запознати източници.

“Ще подкрепим авиокомпаниите на 100%”, заяви Тръмп на пресконференция в понеделник. “Ние трябва да ги подкрепим. Вината не е тяхна”, добави той.

Индустриалната търговска група Airlines for America (A4A) предложи отпускането на 8 млрд. долара за безвъзмездна подкрепа. Отделно американските авиокомпании искат 10 млрд. долара помощ за преодоляване на загубите за годината, които вече достигнат 9 млрд. долара, твърдят запознати източници.

Авиокомпаниите са изправени пред екзистенциална криза, като само United Airlines Holdings очаква приходите ѝ да се понижат с 1.5 млрд. долара на годишна база през март и да отчете загуба през първото тримесечие. А4А заяви, че всички 7 от превозвачите, които представлява, може да изпитат недостиг на финансови средства през втората половина на годината или дори по-рано.

“Не можем да си позволим да чакаме дълго за подкрепа”, заявиха от организацията.

Авиокомпаниите бяха засегнати от рязък спад на резервациите, след като коронавирусът се разпространи по света. В най-лошия сценарий превозвачите обмислят въвеждането на по-сериозни съкращения на полетите си.

Основни превозвачи предупредиха администрацията, че може да изпаднат в неплатежоспособност през май без федерална подкрепа, твърди запознат с разговорите източник.

Предложеният пакет мерки ще изисква одобрението на Конгреса, като законодатели от двете партии вече сигнализираха, че са против него.  

Сенатор Едуард Марки заяви, че помощ за авиокомпаниите трябва да дойде с нови правила, забраняващи всякакви практики като таксуване за промени в полетите и трябва да включва защита за служителите.

„Към всяко вливане на пари в авиокомпаниите трябва да има прикрепени някои основни изисквания“, заяви Марки. „Ще изисквам тези условия да бъдат изпълнени, преди да подкрепя спасяването на авиокомпаниите“, добави той.

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви в неделя, че администрацията обмисля пакети за помощи за редица индустрии, но отхвърли идеята, че те ще представляват спасителни мерки. Според него осигуряването на ликвидност за добрите компании, които просто се нуждаят от това за три до шест месеца, не е подобен вид помощ.

Междувременно Boeing продължава работата си във фабриката си близо до Сиатъл. Производството на 737 MAX обаче остава замразено.

Американският производител на самолети е отправил призив към Белия дом и Конгреса са краткосрочна помощ за компанията, доставчиците и авиопревозвачите на фона на влошаващата се ситуация в туристическата индиустрия заради разпространението на коронавируса, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Boeing се опитва да избегне съкращения и да не засегне стотиците по-малки компании, които произвеждат части за самолетите ѝ, посочиха източници, пожелали да запазят анонимност. Boeing вече беше засегната от приземяването на модела ѝ 737 Max след двете фатални катастрофи.

Американският производител, неговият европейски конкурент Airbus и множество доставчици се опитват да се справят с най-тежкият спад в индустрията след терористичните атаки в САЩ от 11 септември.

Във вторник Airbus заяви, че ще преустанови производството и асемблирането във френските и испанските си фабрики за следващите 4 дни, за да въведе необходимите здравни мерки, включително дезинфекция и осигуряването на достатъчно пространство между служителите.

В неделя United обяви, че ще намали наполовина планираните полети за април и май и води разговори със синдикатите за всички стъпки, които може да включват понижения на заплатите и други мерки за намаляване на разходите.

Delta Air Lines и American Airlines Group също съобщиха за някои съкращения в полетите, замразяване на плановете за наемане и възможност да пуснат служители по тяхно желание в неплатен отпуск.

A4A издаде предложението си за подкрепа от 50 млрд. долара в понеделник, след изчисления предните дни. Въпреки че сумата е голяма, тя е далеч от спасителния пакет от 80 млрд. долара за автомобилната индустрия, който беше отпуснат заради финансовата криза от 2008 г.