Авиокомпаниите намаляват драстично полетите си заради пониженото търсене

Действията отразяват нарастващите страхове, че Covid-19 заплашва оцеляването дори на здрави туристически компании

20:04 | 16 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Авиокомпаниите в световен мащаб ще свият полетите си до минимален брой, прекъсвайки глобалните връзки и излагайки на риск стотици хиляди работни места, докато се борят за запазване на парите и оцеляване на коронавирусната пандемия, пише Bloomberg.  

Собственикът на British Airways IAG SA ще намали капацитета си за април и май с поне 75% на фона на срива в търсенето и правителствените ограничения, насочени към забавяне на разпространението на болестта. Partner American Airlines Group Inc. ще намали международните полети на дълги разстояния със същата степен при най-големите понижения от американски превозвач. 

Ryanair Holdings Plc и Air France-KLM обявиха още по-големи съкращения от 80% и 90% съответно, а ирландската компания заяви, че целият й флот може да бъде заземен. Двете най-големи летища в Париж планират да затворят терминалите, тъй като основните туристически хъбове по света стоят почти празни, а TUI AG, най-голямата ваканционна компания, ще преустанови по-голямата част от пакетните си почивки, круизи и хотелски операции. 

Действията отразяват нарастващите страхове, че Covid-19 заплашва оцеляването дори на здрави туристически компании, тъй като хората остават вкъщи, а болестта ликвидира икономическия растеж. Представителите на Белия дом обмислят да оставят превозвачите, които са финансово ограничени, да задържат някои данъци и такси за пътници, докато европейските правителства проучват мерки, които могат да доведат до частична национализация. 

„Сега са необходими координирани действия на правителството и индустрията, за да се избегне катастрофа“, заяви в понеделник Центърът за авиация CAPA, базиран в Сидни . В противен случай „излизането от кризата ще бъде като влизане в брутално бойно поле, обсипано с жертви“. 

Много авиокомпании вероятно вече са нарушили съществено дълговите споразумения и пандемията ще фалира повечето превозвачи в целия свят до края на май без координирани действия, сочи докладът. 

Delta Air Lines Inc. и United Airlines Holdings Inc., най-големите мрежови оператори в САЩ, наред с американските, допълнително намалиха графиците. А в Австралия Qantas Airways Ltd. заяви, че планира четвърти кръг от намаляване на капацитета, след като правителството принуди всеки пристигащ от чужбина да се изолира. 

IAG, който е собственик на авиокомпании в Испания и Ирландия, както и BA, ще замрази наемането на работа и главният изпълнителен директор Уили Уолш, който трябваше да се оттегли този месец, ще забави пенсионирането си. Подобно на много авиокомпании, компанията заяви, че вече не е възможно да се предоставят прогнози за целогодишните приходи.